Pyszne, słodkie, delikatne ciasto serowe...
Ja próbowałam jeszcze na ciepło - pyszne :)
Przepis np. stąd: http://recipes.wikia.com/wiki/Cheese_Cake_-_K%C3%A8iskuch
* 2 szklanki mąki
* 1 łyżka cukru
* Pół łyżeczki soli
* ½ szklanki masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 / 3 filiżanki mleka
Wymieszać suche składniki, dodać rozpuszczone masło, a następnie mleko. Zagnieść, wyłożyć dno formy (użyłam większej formy do tarty z wyjmowanym dnem)
Wypełnienie:
* 1 funt sera twarogowego (dałam pół kilograma twarogu z wiaderka)
* 3 żółtka
* ½ szklanki śmietany (dałam gęstą osiemnastkę)
* Sok i skórka z 1 / 2 cytryny
* ¾ szklanki cukru
* ¼ łyżeczka soli
Wymieszać i wlać na ciasto, piec w 180 ° C przez 35 minut.
Po upieczeniu zostawić w piekarniku do przestudzenia.
Serowe? To zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń