Jak zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że się nie zawiodę...
Muffinki są pyszne, puszyste, aromatyczne, a rabarbar świetnie przełamuje słodki smak...
Nieopatrznie dałam tylko połowę kruszonki - następnym razem dam całą...
Muffiny z rabarbarem
składniki
Kruszonka:
1/2 szklanki + 2 łyżki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 kostki masła
300g rabarbaru, pokrojonego w małą kostkę
3 łyżki cukru pudru
Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami.
Przygotować kruszonkę:
Wymieszać wszystkie suche skłladniki w miseczce, dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść palcami, aż zaczną tworzyć się grudki. Można również użyć malaksera.
Ciasto:
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i sola. Ubić masło az będzie gładkie, dodać cukier i ubijać aż masa będzie puszysta, około 2-3 minut. Dodać jajka i wanilię i dobrze ubić. Dodawać mąkę na przemian z mlekiem i wymieszać aż masa będzie połączona, nie dłużej.
Wypełnić foremki na muffiny ciastem mniej więcej do połowy wysokości. Rabarbar wymieszać z cukrem pudrem i rozłożyć równomiernie na cieście, lekko go wciskając w ciasto. Wypełnić foremki kruszonka.
Piec około 25 minut, aż wierzchy muffinów będą złociste - najlepiej sprawdzić patyczkiem, wetknięty w sam środek babeczki powinien być suchy. Wyjąć z piekarnika, zostawić na kilka minut w foremkach i podważając brzegi nożem wyjąć muffiny na druciana siateczkę, lekko przestudzić.
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
no i teraz muszę coś innego z rabarbarem wymyślać! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne muffinki :-) Też ostatnio takie rabarbarowe piekłem...
OdpowiedzUsuńmam ochotę na wszystkie wypieki,
OdpowiedzUsuńktóre zawierają rabarbar
chyba powinnam zapisac sobie przepis :-)
Ten przepis jest koniecznie do wypróbowania, zresztą wszystkie przepisy Bajaderki są pewne...
OdpowiedzUsuń