Przepis Bajaderki.
Pyszna, leciutka drożdżówka z pachnącą kruszonką.
Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką
Zaczyn:
4 łyżeczki suchych drożdży (dałam 3 dkg świeżych)
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki cukru
Ciasto:
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka rumu (niekoniecznie)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
4 łyżki (ćwiartka kostki) rozpuszczonego masła
1 całe jajko
1 żółtko
2 3/4 szklanki mąki - dałam szklankę Manitoby, a resztę tortowej
rabarbar - około 1/2 kg
Kruszonka:
180g mąki
100g cukru - dałam 5 dkg brązowego
1 mały cukier waniliowy
1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego masła
1/4 łyżeczki cynamonu
Wlać mleko do dużej miski, dodać drożdże i zostawić na kilka minut. Dodać mąkę i cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić aż podwoi swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować kruszonkę - mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze wszystkie składniki połączyć. Dużą blachę o wymiarach 43x30cm posmarować masłem, wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je równomiernie (ciasto będzie dość cienkie). Ułożyć niezbyt gęsto rabarbar, posypać kruszonką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temperaturze 180stopni, aż ciasto lekko się zrumieni.
Ciasto można wyrobić w maszynie, wlewając na dno mokre, na wierzch suche, na koniec drożdże.
Pyszne jeszcze ciepłe!
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
Przepadam za ciastami z kruszonka - to smaki mojego dziecinstwa! A do tego rabarbar!!!
OdpowiedzUsuńMniam :). Wygląda bosko. Musi być cudna!
OdpowiedzUsuń