Teść ma urodziny 1 czerwca - w dzień dziecka..
Mieliśmy jechać jutro, ale okazało się, że dziecko ma zajęcia do wieczora - nie zdążylibyśmy...
chciałam zrobić tort z truskawkami, ale w niedzielę nie kupię ładnych, świeżych truskawek.
Szybki przegląd lodówki - jajka, śmietana, biała czekolada... I jeszcze wiórki kokosowe...
I już wiadomo - Rafaello !
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru (165 g)
1 i 1/4 szklanki mąki (200 g)
krem:
800 ml śmietanki kremówki (30%)
3 białe czekolady
200 g wiórków kokosowych
do przełożenia w mojej wersji jeszcze dżem morelowy dla złamania smaku...
Przepis na biszkopt jest autorstwa Magdaleny Basset - opublikowy swego czasu na pl.rec.kuchnia. Od tego czasu biszkopt robię tylko z tego przepisu - zawsze wychodzi.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę 26cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia - boków nie smarować.
Ubić białka mikserem, cukier wsypywać na 3 razy i ubijać tak długo, aż białka będą sztywne i błyszczące.
Nadal ubijać, dodając po jednym żółtku.
Dodać mąkę, delikatnie wymieszać łopatka lub łyżką.
Przełożyć do formy, piec 35-45 minut.
Biszkopt wystudzić.
Czekoladę rozpuścić z odrobiną śmietanki.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wymieszać.
Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć - ja nasączyłam białą herbatą z dodatkiem likieru morelowego.
Posmarować dżemem morelowym, nałożyć połowę śmietany.
Nakryć drugą połową biszkoptu, nasączyć, posmarować dżemem (tu zapomniałam), posmarować śmietaną.
Schłodzić.
Na koniec można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
WYgląda fenomenalnie. Z przyjemnością wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada :-) Ciesze sie ze znalazlam wreszcie sprawdzony przepis na ciasto rafaello :-)
OdpowiedzUsuńzgzdzam sie wyglada super wyprubuje go choc do mojej wersji postanowilam dodac dzem wisniowy wlasnej roboty.
OdpowiedzUsuńZ dżemem wiśniowym też pewnie będzie pyszne....
OdpowiedzUsuńO wow, ależ ono pysznie wygląda Joasiu!:)))
OdpowiedzUsuńWitam ! Pani Joanno mam ogromną prośbę. Czy mogłaby Pani podać ilość składników do większej tortownicy niż 26 cm ? Muszę zrobić tort na urodziny męża, a z racji tego, że będzie dużo osób muszę mieć duży tort. Ten przepis strasznie mi się spodobał bo jest super szybki, a do tego tort jest piękny w swojej prostocie. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam ! Alicja
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńNie podała Pani wielkości tortownicy :(
Najlepiej przeliczyć proporcje według średnicy tortu.
Na 28 cm dałabym:
biszkopt:
6 jajek
niepełna szklanka cukru (190 g)
1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)
krem:
1000 ml śmietanki kremówki (30%)
3 i 1/2tabliczki białej czekolady
250 g wiórków kokosowych
wykonanie tak samo, pieczenie biszkoptu 45 minut.
Proszę dać znać jak wyszło :)
Dziękuję ślicznie ! będę go piekła dopiero za dwa tygodnie, ale napewno dam znać jak wyszło. Pozdrawiam ! Alicja
OdpowiedzUsuńRobiłam go na 5 urodziny synka wyszedł fenomenalnie ,bardzo ładnie wyglądał,migdały dałam po boku a na wierzch dałam czerwone wisnie w żelu wyglądał naprwde super a jak smakował....i jest naprawde łatwy w wykonaniu
OdpowiedzUsuńBiszkopt już upiekłam, jutro zrobię krem. A tort wygląda niesamowicie. Mam nadzieję, że mi wyjdzie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Zamiast migdałów dałam suszoną żurawinę, a dżem porzeczkowy. W życiu nie jadłam tak dobrego totru - oprócz mojego - bezowego. Przepis GENIALNY!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :))
OdpowiedzUsuńżadnego proszku do pieczenia do biszkoptu nie dodawać????
OdpowiedzUsuńżadnego :)
OdpowiedzUsuńjutro i ja bede go robic na swoje 21 urodziny dam znac jak wyszlo:)
OdpowiedzUsuńCzekam niecierpliwie na efekty :)
OdpowiedzUsuńtaaaa, wygląda to moze i ładnie. Ale jakim cudem nie zważyć tej śmietanki z czekoladą? Gdy roztopiona masa z czekolady zastygnie nijak nie da sie tego połaczyc ze smietaną, jeśli jest gorąca (nawet lekko ciepła) wszystko się zważy. Bez sensu.
OdpowiedzUsuńRobiłam kilka razy, nigdy się nie zważyło...
OdpowiedzUsuńCzekolada ma być tylko lekko przestudzona, dodajesz ją powoli ubijając jednocześnie śmietankę.
I ja zrobiłam , a do tej pory robiłam tylko ciasta z torebki ....Wszyscy sie zachwycali , solenizant szczesliwy ze mama zrobiła . Bardzo dziekuje za przepis ( mnie sie równiez nie zwazyło natomiast biszkopt mi tak pieknie wyrósł ze mogłamspokojnie 3 warstwy zrobic .
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dziekuje i wszystkim polecam
Dziękuję :))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało...
Dziękuję :))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało..
Do biszkoptu mąka tortowa?
OdpowiedzUsuńTak, może być tortowa - na pewno pszenna.
OdpowiedzUsuńw tortownicy 26cm masy biszkoptowej było jakby za mało i mało urosła dlatego musiałem upiec jeszcze jeden żeby zrobić tort
OdpowiedzUsuńWOW, przepis na biszkopt suuuper :D, pieknie wyrosl :), jeszcze tylko krem i mozna moj debiut w pieczeniu uznac za udany ;-) Dzieki i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis na biszkopt rzucany na podłogę: http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2010/02/biszkopt-rzucany-na-podoge.html
zważyło się wszystko....
OdpowiedzUsuńMoże krem z mascarpone ?
OdpowiedzUsuńUbić mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i śmietanfixem - Biszkopt można przełoiżyć owocami i kremem, tylko to nie będzie rafaello...
zaczynam od nowa! ratunku! wskazowki do czekolady i bitej smietany
OdpowiedzUsuńśmietana ubita na sztywno, czekolada rozpuszczona i trochę przestudzona.
OdpowiedzUsuńPod koniec ubijania śmietany wlewać powolutku czekoladę, cały czas ubijając.... - tu przydałaby się trzecia rączka do nalewania czekolady....
No i wiórki już tylko wmieszać w całość...
Trzymam kciuki :)
dziękuję za szybką odpowiedź. ciacho w lodówce. ile czasu potrzebuje, aby stężało?
OdpowiedzUsuńminimum godzinę
OdpowiedzUsuńIle to ciasto może stać w lodówce chodzi mi o to czy śmietana się nie rozpłynie
OdpowiedzUsuńTort wyszedl pyszny. No jedynie biszkopt mi nie zabardzo urosl,ale to pewnie z mojej winy :) Ale jak na poczatkujaca w pieczeniu, calkiem niezle, narzeczony zachwycony i zadowolony z tej czesci "prezentu":)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają te wiórki z posypki
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńjak ja lubię migdały a polane karmelem....
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńWitam ! zależy mi, aby tort wyszedł idealny . czy przed nałożeniem śmietany na biszkopt ona ma stać przez jakiś czas w lodówce ? czy od razu po ubiciu i zmiksowaniu z czekolada nakładać na biszkopt ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź, Agata.
Śmietanę nakładać od razu - cały tort może sobie postać w lodówce...
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję , jest znakomity .:)
OdpowiedzUsuńjak miksować żeby się nie ścieło po raz kolejni ?! ;(((
OdpowiedzUsuńDo czekolady (lekko przestudzonej) dodawać ubitą śmietankę, cały czas ubijając mikserem.
OdpowiedzUsuńWlaśnie upiekłam biszkopt. Wszystko się udało poza tym, że niski..pewnie dlatego ze bez proszku do pieczenia. Uda mi się go przeciąć nicią ale nie będzie to to samo,co tu na zdjęciu. Dobrze znać ten przepis jako alternatywa do tradycyjnego.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciu - biszkopt nie jest jakiś super wysoki.
OdpowiedzUsuńBiszkopty zawsze piekę bez proszku.
Polecam następnym razem biszkopt rzucany na podłogę - http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/search/label/biszkopt
Witam czy gotowy kupny biszkop tez trzeba czyms nasaczyc?
OdpowiedzUsuńKażdy biszkopt lepiej nasączyć :)
OdpowiedzUsuńaa dziękuje bardzo za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNo to teść był na pewno ukontentowany - tort prezentuje się anielsko :)))
OdpowiedzUsuń