Biszkopt z truskawkami i galaretką



Najlepsze są najprostsze ciasta...

Biszkopt genueński według Michaela Roux:

Składniki:

4 jajka
125 g drobnego cukru
125 g mąki
30 g roztopionego masła

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Jajka wybić do miseczki, wsypać cukier i ubijać razem długo.... (Roux pisze, że 12 minut - ja robiłam to jednak trochę krócej).
Jak już jajka są gęste i puszyste, dodajemy przesiana mąkę i delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy rozpuszczone masło - znowu delikatnie mieszamy.
Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut.

Przygotowujemy krem budyniowy:

3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
3/4 kostki masła

Mieszamy mleko, cukier, budyń, mąkę, żółtka, podgrzewamy powoli na gazie aż do zgęstnienia, mieszając cały czas, żeby nie przywarło i nie przypaliło się.
Gęstą masę zdejmujemy z gazu, dodajemy pokrojone w kawałeczki masło i mieszamy do rozpuszczenia się masła i połączenia kremu.

Na wierzch:
truskawki - 300 gram
2 galaretki truskawkowe

Biszkopt nasączyłam białą herbatą z dodatkiem likieru morelowego. Na wierzch wylewamy krem budyniowy.
Jak już budyń przestygnie, układamy truskawki.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (według przepisu), studzimy.
Czekamy aż galaretka zacznie gęstnieć i wylewamy ją na truskawki.
Wstawiamy ciasto do lodówki, podajemy następnego dnia.



10 komentarze:

  1. Wyglada doskonale! Juz dodalam do zakladek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze 1 pytanie - jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
  3. tak na oko więcej 25x35 cm - prostokatna, duza blacha do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się proste ciasta są najlepsze, a ten krem budyniowy i truskawki mniam trzymajcie mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cisto zrobilam, jest wysmienite! Krem absolutnie niezwykly, trochę na poczatku sie go obawiałam, ale wyszło efektownie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie skonczylam robic krem musze powiedziec,ze krem jest wspaniały biszkopt robilam ze swojego przepisu ale z kremu jestem zadowolnona pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. a jakiej wielkosci maslo 200g czy 250g

    OdpowiedzUsuń
  8. Ledwie mi dno blaszki zakryło, chyba nic z tego nie wyjdzie:(

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile dodajemy cukru waniliowego? Cały?

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

[*] (1) adżika (2) agrest (2) akcja (2) alkohol (14) amaretti (3) amaretto (5) Amber (1) ameryka (15) amoniak (1) ananas (12) Anglia (2) Ania (1) Anna Maria (1) anyż (1) ANZAC (1) arbuz (2) Armenia (1) aronia (3) Austria (4) awokado (1) Azerbejdżan (5) Babcia Terenia (7) babeczki (9) babka (5) babka gotowana (1) bagietki (2) Bajaderka (10) bakalie (8) bakłażan (3) bambus (1) banany (10) barwniki (1) bataty (1) batoniki (1) bazylia (1) Bertinet (1) beszamel (2) bez nabiału (3) beza (3) bezglutenowe (3) bezmięsne (5) bezy (4) biała czekolada (18) biała kiełbasa (3) białe wino (6) białka (7) Białoruś (2) biga (1) bigos (1) biszkopt (5) biszkopty (2) bliny (1) boczek (6) Bolilos (1) bomba (1) borówki (2) botwinka (2) Boże Narodzenie (64) brandy (2) Brazylia (1) brie (1) brioszka (2) brioszki (2) brokuły (7) brown sauce (1) brownies (4) brukiew (1) brzoskwinie (7) brązowy cukier (1) brązowy ryż (1) budyń (9) bughlama (1) bulgur (1) buraczki (8) bułeczki (36) Bułgaria (1) bułka tarta (5) bułki (10) bób (2) cappuccino (1) cebula (37) charlotte russe (1) chałka (4) chałwa (3) cheesecake (6) chili (2) Chiny (5) chleb (90) chlebek (1) chlebek turecki (1) choinka (1) chrzan (6) chutney (3) chłodnik (3) ciasta (2) ciasteczka (22) ciasto (74) ciasto francuskie (6) ciasto kruche (1) ciasto parzone (2) ciecierzyca (6) colesław (1) cukier (3) cukinia (13) cupcakes (4) curry (7) cynamon (10) cytryna (13) cytryny (15) czarna porzeczka (1) Czarnogóra (1) czarnuszka (3) czarny bez (2) czarny sezam (1) Czechy (1) czekolada (35) czekoladowy weekend (1) czereśnie (4) czerwona cebula (1) czerwona fasola (1) czerwona soczewica (1) czerwone wino (1) czosnek (17) daktyle (1) Dan Lepard (1) David Lebovitz (3) deser (23) dietetycznie (2) do piwa (1) do pracy (1) Dominikana (1) Dorotus (2) drozdżowe (4) drożdże (29) drożdżówka (2) drożdżówki (2) drugie śniadanie (1) drób (5) durszlak (2) dynia (21) Dzień Chleba (4) Dzień Jabłka (2) długie pieczenie (1) dżem (6) dżem morelowy (2) Ekwador (1) esterhazy (1) Estonia (1) falafel (1) farsz (2) fasola (3) fasolka szparagowa (2) fefernuski (1) Festiwal Dyni (3) festiwal płatków owsianych (1) feta (4) figi (1) filet (1) flamiche (1) focaccia (1) frappe (1) frużelina (2) fusilli (1) galaretka (12) galaretki (1) gałka muszkatałowa (1) gofry (1) Gordon Ramsay (1) gotowany (1) gołąbki (1) goździki (4) granat (1) granola (1) Grecja (3) grill (14) groszek (9) gruszki (9) Gruzja (6) grzanki (2) grzybki marynowane (1) grzyby (8) grzyby suszone (3) hamburger (1) Hamelman (3) herbata (1) herbatniki (2) hiszpania (1) imbir (12) Indonezja (1) indyk (2) jabłka (23) jabłko (2) jagody (18) jagodzianki (1) jajka (28) jajko (2) Jamie Olivier (11) jarskie (8) jednogarnkowiec (1) jeżyny (2) jogurt (21) kahlua (1) kajmak (1) kakao (8) kalafior (8) kalarepka (2) Kanada (1) kanapka (1) kapary (2) kapusta (11) kapusta kiszona (4) kardamon (2) karkówka (1) karmel (3) kasza (3) kasza gryczana (2) kasza jaglana (2) kasza jęczmienna (2) kaszanka (1) kaszka manna (3) Kaszuby (1) kawa (14) kefir (2) ketchup (2) kiełbasa (4) kiełbaski (3) kiełki (1) kiszone (1) kleń (1) klopsiki (4) kluseczki (2) kluski (7) kminek (5) knedle (2) kokos (1) koktail (2) kolendra (3) Kolumbia (4) kompot (2) koncentrat pomidorowy (4) konfitura (1) konfitury (2) koniak (1) konkurs (1) koper włoski (1) koperek (10) kotlety (3) krakersy (2) krem (9) krem budyniowy (2) krem karpatkowy (1) kruche ciasto (2) kruszonka (4) Krzyś (1) książki kucharskie (1) Kuba (1) Kucharnia (1) kuchnia chińska (1) kuchnia fińska (1) kuchnia grecka (1) kuchnia polska (21) kuchnia rosyjska (1) kuchnia skandynawska (1) kuchnia żydowska (5) kujawski (1) kukurydza (9) kule (1) Kulinarny Łańcuszek (3) kurczak (28) kurczak wędzony (1) kurki (3) kuskus (2) kwasek cytrynowy (1) kwiaty czarnego bzu (1) lato (4) latte (1) leczo (1) lemon curd (5) leszcz (1) likier (7) likier kawowy (1) likier morelowy (1) likier truskawkowy (1) limonka (1) lipóweczka (1) Liska (1) Litwa (2) liście wiśni (1) locrio (1) lody (17) lukier (1) Luksemburg (4) lunch (1) Macedonia (2) Magdalena Basset (1) majeranek (2) majonez (6) mak (15) makaron (18) makowiec (3) malibu (2) maliny (15) malinówka (1) Malta (1) mango (2) marcepan (5) marchew (7) marchewka (18) marmolada (1) Marta Gessler (2) Martha Steward (1) marynata (3) mascarpone (12) masło (4) masło orzechowe (1) matjasy (1) mazurek (6) maślanka (6) Meksyk (5) melasa (5) melisa (1) mielone (4) migdały (13) mirabelki (2) miód (9) mięso (6) mięso mielone (2) mięta (5) mleko (12) mleko kokosowe (5) mleko skondensowane (7) mleko w proszku (3) moqueca (1) morele (13) mortadela (1) mozarella (2) mrożonka (1) muffinki (19) musaka (1) musztarda (8) mąka bezglutenowa (1) mąka gryczana (1) mąka jęczmienna (1) mąka kokosowa (1) mąka orkiszowa (4) mąka owsiana (1) mąka pszenna (4) mąka razowa (2) mąka żytnia (14) młoda kapusta (1) nagroda (2) nalewka (15) nalewka agrestowa (1) nalewka winogronowa (1) naleśniki (4) napoje (1) napój (4) nasiona dyni (2) natka (3) Niemcy (2) Nigella (7) nutella (3) obiad (34) ocet (8) ocet balsamiczny (1) ogórek (1) ogórki (6) ogórki kiszone (5) ogórki marynowane (2) olej (4) olej kujawski (1) oliwa (2) oliwki (10) oliwski (1) omlet (1) orzechy (15) orzechy laskowe (3) orzechy włoskie (5) orzeszki pinii (1) orzeźwienie (1) otręby (2) owoce (1) owsiane (1) pancaces (1) panierka (1) panna cotta (4) papryka (36) papryka marynowana (2) parfait (1) parmezan (1) parzucha (1) parówki (3) pascha (1) pasteryzacja (1) pasztet (5) pate fermentee (1) pavlova (1) pestki (2) pestki dyni (3) pesto (2) pete fermentee (1) piana (1) pianka (1) pieczarki (14) pieczeń (1) pieczona ryba (5) piegus (1) piekarnik (1) pieprz (2) pieprz ziołowy (1) piernik (2) pierniki (1) pierogi (3) Pierre Hermé (1) pietruszka (2) pigwowiec (1) pilaw (1) piróg (1) pistacje (4) pita (1) piwo (3) pizza (4) placek (3) placki (2) placuszki (4) po japońsku (1) polewa (1) polędwiczki (1) pomarańcza (3) pomarańcze (16) pomidorowa (2) pomidory (29) por (9) porter (1) porterówka (2) Portugalia (1) pory (2) porzeczki (2) post (1) powidła (3) poziomki (1) prażenica (1) przekąska (2) przetwory (39) pszenny (1) pudding (2) pulpety (1) pumpernikiel (1) pure (1) pączki (1) pędy sosny (1) płatki owsiane (25) pływające wyspy (1) rabarbar (17) racuchy (1) racuszki (4) rainbow (1) ratafia (1) ratatouille (1) ratatuj (1) resztki (2) ricotta (1) risotto (1) rodzynki (18) rogaliki (2) rolada (4) roladki (1) romertopf (1) rosa (1) rosja (2) rossiysky (1) rosół (1) rozmaryn (6) rożki (1) rum (4) Rumunia (1) ruskie (1) ryba (1) ryby (3) ryż (16) rzodkiewki (4) różowy (1) salami (1) san francisco (1) sałata (4) sałatka (25) schab (6) schab po mazursku (1) seler (5) seler naciowy (2) ser (26) Serbia (2) sernik (27) sernik na zimno (1) sernikobrownie (1) sezam (4) shake (1) siemię lniane (6) skórka cytrynowa (1) skórka pomarańczowa (1) smalec (1) smoothie (1) soczewica (2) soda (1) solanka (1) soljanka (1) sos (5) sos sojowy (1) spaghetti (2) Stany Zjednoczone (1) Stany Zjedoczone (1) step by step cook's encyclopedia (1) straciatella (1) strucla (1) struklji (3) styropiań (1) surówka (6) suszone morele (1) suszone pomidory (2) suszone śliwki (4) Sylwester (2) syrop (2) syrop klonowy (2) szalotka (2) szarlotka (5) szałwia (1) szczaw (1) szczypior (1) szczypiorek (1) sznurówki (1) szpajza (1) szparagi (1) szpinak (2) Szwajcaria (1) szynka (3) sękacz (1) słodkie ziemniaki (1) słonecznik (11) Słowenia (2) słód (1) tagliatelle (1) tarta (6) Tatter (6) terrina (2) Thang Zhong (2) tiramisu (2) torcik (5) tort (27) tortellini (2) tortilla (1) tosty (1) truskawki (27) Turcja (1) tuńczyk (4) twarożek (4) twaróg (23) tymianek (4) tzatziki (2) urodziny (8) USA (3) Veracruz (1) wanilia (11) warzywa (3) weekendowa cukiernia (29) Weekendowa Piekarnia (73) weekendowa piekarnia po godzinach (11) wegetariańskie (9) Wenezuela (1) wesele (1) whiskey (1) Wielka Brytania (4) wielkanoc (48) wieniec (1) wieprzowina (3) Wigilia (3) wino (2) wiosennie (62) wiórki kokosowe (10) wiśnie (14) wiśnie kandyzowane (1) woda z kwiatów pomarańczy (1) wołowina (5) wspólne pieczenie (5) wyróżnienie (1) wytrawne (1) wątroba (1) wątróbka (7) wątróbki (1) wędzonka (2) Węgry (2) Włochy (7) zabaglione (1) zakwas (36) zakwas pszenny (1) zaparka (1) zapiekanka (9) zaproszenie (1) zebra (1) ziarna (3) zielona fasolka (2) ziemniaki (42) zioła prowansalskie (1) Zorra (1) zupa (54) zupa krem (15) zupa owocowa (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) Łotwa (3) śledzie (9) śledź (4) śliwki (19) ślub (1) Śląsk (2) śmietana (15) śmietanka (40) śmietanowiec (1) śniadanie (12) święta (39) żeberka (2) żelatyna (7) żołądki (1) żurawina (14) życzenia (2) żółtka (4)
 

obcojęzyczne

na zdrowie

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Obserwatorzy

blogi polskie

Szukaj w tym blogu

Ładowanie...