I znowu przepis Liski...
Miałam wydrukowany już rok temu, teraz przyszła pora i na te bułeczki...
Bułeczki są mięciutkie, pachną masłem..
Pasują i do sera i do miodu i do kiełbaski...
Bułeczki wyrabiałam w maszynie, potem uformowałam, rosły 40 minut.
Opis miałam wydrukowany bez zdjęcia.
W opisie jest: "Używając np. ołówka, w każdej z nich zrobić na środku wgłębienie."
No i zrobiłam... Czubkiem pośrodku...
A potem znalazłam przepis i obejrzałam zdjęcie....
500 g mąki pszennej
160 ml wody* - ja dałam 200 ml
1 jajko
40 g miękkiego masła
15 g cukru
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżka topionego masła do posmarowania bułeczek
Wszystkie składniki wymieszać ręcznie lub mikserem.
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1 h.
Podzielić ciasto na 12 części, ulepić z nich kulki. - Ja zrobiłam 16 małych bułeczek.
Używając np. ołówka, w każdej z nich zrobić na środku wgłębienie.
Posmarować stopionym masłem.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec ok. 15 minut. (Sprawdzić po 12 minutach stopień zrumienienia. Maksymalny czas pieczenia wynosi 18 minut).
Smacznego!
* w razie potrzeby należy dodać więcej płynu. Używam dosyć dużych jajek, więc konsystencja mojego ciasta była raczej luźna.
Ciasto powinno być elastyczne, ale nie twarde ani suche.
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
To dopiero oryginalne bułeczki! ;D... Na pewno też pyszne i (prawie dosłownie ;)) "nadziane" pomysłowością wykonawczyni ;)...
OdpowiedzUsuń