Muffinki pyszne - wilgotne, pachnące, i te kawałki rabarbaru...
I jeszcze z płatkami owsianymi, mąką razową i brązowym cukrem - słodkie, a zdrowe...
Muffinki bananowe z rabarbarem
Publikuj posta
(na 12 muffinek)
Publikuj posta
składniki:
3/4 cup brązowego cukru
1/4 cup syropu klonowego
3/4 cup jogurtu waniliowego - dałam naturalny wymieszany z cukrem waniliowym
1 rozgnieciony banan (dałam 2 małe bardzo czarne)
1/4 cup stopionego masła
1 jajko
3/4 cup płatków owsianych
1 cup mąki
3/4 cup mąki pełnoziarnistej - dałam Lubelli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki soli
2 cups rabarbaru (pokrojone)
Wykonanie:
1. Zmiksować brązowy cukier, syrop klonowy, jogurt, stopione masło, banany i jajko.
Zostawić na 10 minut.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i sól.
3. Wymieszać składniki mokre z suchymi, dodać rabarbar.
4. Nałożyć masę do formy muffinkowej.
5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 25 minut - aż patyczek wbity w środek będzie suchy.
Stosowałam przelicznik 1 cup = 200 ml - taką mam miarkę
Robię już po raz kolejny :) To mój ulubiony przepis - jak dla mnie idealna kombinacja składników: płatki owsiane, kardamon, rabarbar... Tylko pomijam banany, bo jakoś mi z nimi nie po drodze...
OdpowiedzUsuń