Pyszne, kolorowe ciasteczka.
Przepis podpatrzony w Małej Cukierence
Czekoladowe ciasteczka Smarties
Przepis na około 25 ciastek
Składniki:
100g masła w temperaturze pokojowej
130g cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
170g mąki pszennej
60g ciemnego kakao do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
szczypta soli
130 g Smarties - 1 duża tuba
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jajko i ucierać dalej do momentu, kiedy masa stanie się jednolita.
Mąkę i kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Do maślanej masy dodać mąkę z kakao i szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać połowę Smarties i wymieszać.
Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać.Między ciastkami trzeba zachować odstępy. W każde ciastko delikatnie wcisnąć jeszcze po 3-4 czekoladowe cukierki.
Ciasteczka piec w temperaturze 170C z termoobiegiem (180C bez) przez 14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego !!
Zamiast mąki pszennej polecam użyć mąki orkiszowej.
OdpowiedzUsuń