Słodka, mocna, aromatyczna.
Pachnie kawą, karmelem, czekoladą.
Można pić od razu, ale lepiej odłożyć na jakiś czas do spiżarni.
Porterówka
3 butelki portera
1/2 litra spirytusu
200 g cukru
2 duże cukry waniliowe
Porter wlać do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać do rozpuszczenia (nie gotować !).
Ostudzić, dolać spirytus, rozlać do butelek.
Smacznego:)
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
No tak, to dopiero musi być afrodyzjak ;) Swoją drogą, ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakuje kawowo i czekoladowo i trochę karmelowo..
OdpowiedzUsuńJak ktoś nie wie, że to porterówka, to się nie domyśli...
Pachnie wszystkim tym, co lubię. :-))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł... chyba wypróbuję, tylko muszę dorwać gdzieś porter...
OdpowiedzUsuńPrzymierzałem sie długi czas do zrobienia tego trunku.Dzisiaj zrobiłem wreszcie,,,POEZJA,smakuje superrrr
OdpowiedzUsuńPychota ,naprawde polecam
OdpowiedzUsuńJa na razie zrobiłem spirytus ze śliwek 90%, ciekawe wykorzystam powyższy przepis i podzielę się wrażeniami organoleptycznymi
OdpowiedzUsuńja juz nie pierwszy raz będę to robił :) porter jakby ktoś szukał w tesco spokojnie sie kupi ;)
OdpowiedzUsuńDla wzmocnienia smaku karmelka dodaje zamiast 3-go piwa porter jedno piwko Karmelowe :) i ciut mniej cukru... wiadomo w naturze cukry nie łaczą się z piwami ;) smacznego... ide gotować :D
Następnym razem spróbuję z Karmelowym :)
OdpowiedzUsuń3 butelki potrera o jakiej pojemności?
OdpowiedzUsuń1/2 litra
OdpowiedzUsuńjak znalazłem inny przepis w którym wsztskie składniki i ilość taka sama poza porterem. tutaj sa trzy po 1/2 litra a tam tylko 1/2 litra
OdpowiedzUsuńTaka porterówka będzie mocniejsza i mniej aromatyczna.
OdpowiedzUsuńProponuję wypróbować obie wersje - wtedy będziesz mógł ocenić, co Ci bardziej smakuje.
Jakby co - dopisz info w komentarzu - jestem ciekawa porównania :)
wspaniałości, właśnie publikuje przepis na moim blogu, bo jestem zachwycona, a przepis trafił do mnie całkowicie inną drogą i muszę powiedzieć, że w moim mieście staje się sławny hihih
OdpowiedzUsuńciekawe.... ;)
OdpowiedzUsuńmozna uzyc cukru wanilinowego, gdy nie ma sie waniliowego?
OdpowiedzUsuńa morze być GUINNES zamiast PORTERA? odp. prosze na marekstachowiak86@wp.pl
OdpowiedzUsuńPorterówka to mój ulubiony trunek (lub raczej jeden z ulubionych:) Dla wzmocnienia kawowego smaku dodaję przynajmniej łyżkę kawy rozpuszczalnej. I oczywiście musi postać z pół roku, wtedy zobaczycie, co to znaczy PYCHOTA. Całkiem traci zbędną gorycz, a pozostaje naprawdę wykwintny smak.
OdpowiedzUsuńPorterówka to prawdziwy nektar.Goraco polecam
OdpowiedzUsuńWitam – pozwoliłem sobie na umieszczenie na moim blogu linku na Państwa stronę internetową. Zapraszam na blog, prosząc o wnoszenie ewentualnych zastrzeżeń.
OdpowiedzUsuńPozostając z poważaniem – JM
http://laurahuta.blogspot.com
ja dodaję jeszcze do tego przyprawę do grzanego wina/piernika. Nalewka robi się bardziej aromatyczna.
OdpowiedzUsuńa ja na pol litra spirytusu daje litr portera/guinessa, ale za to dodaje wiele innych dodatkow...
OdpowiedzUsuńWitam Nalezy dodac spirytus 60%?
OdpowiedzUsuń95%
Usuń