A ten kolor...
Przepis z gazetki Katarzyny Pospieszyńskiej: Potrawy egzotyczne (z 1983 roku).
Rzodkiewki w zaprawie
Atar radys
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
sól do smaku
1/2 szklanki octu
4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
Rzodkiewki przepołowić, wymieszać z solą, odstawić na 20 minut, osączyć.
Ocet z wodą, cukrem i solą gotować przez 2 minuty, przestudzić.
Rzodkiewki zalać zaprawą octową, wymieszać, wstawić pod przykryciem do lodówki.
przygotować na dzień przed spożyciem.
łał, kusząco to wygląda ...
OdpowiedzUsuńJoanno, jakiego octu użyłaś?
OdpowiedzUsuńUżyłam zwykłego octu 10% - przepis jest stary, zczasów, kiedy tylko taki ocet królował na półkach...
OdpowiedzUsuńJoasiu,
OdpowiedzUsuńrzodkiewki wyszły super, własnie takie słodko -ostre:) ja spróbowałam już po 3 godzinach.
Pozdrawiam serdecznie!
Marynowane rzodkiewki sa super,ja dodaje do zalewy marchewke,cebulke,gorczyce,ziele ang.lisc laurowy,do kanapek pychotka!
OdpowiedzUsuń