Ponieważ nie ma w tym tygodniu weekendowej piekarni, a chleb jest potrzebny, musiałam coś znaleźć sama.
Wybór padł na chleb na piwie
Liski, który ostatnio zauważyłam na blogu
Glimmer...
zakwas:
250 g piwa
50 g pszennej mąki
4 łyżeczki zakwasu (ja użyłam żytniego)
piwo podgrzać do temp. ok. 70-80 st C, dodać mąkę, energicznie zamieszać. Kiedy ostygnie, dodać
zakwas, przykryć i zostawić na noc.
Rano dodać:
200 g wody
500 g mąki pszennej (ja mieszam pół na pół białą i pełnoziarnistą),
1,5 łyżeczki soli
zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Uformować bochenek,
naciąć wierzch i zostawić do wyrośnięcia - ja używam do tego celu wiklinowego
koszyczka wyłożonego ściereczką. Czas rośnięcia zależy od temperatury. U mnie
rósł ok. 1 h.
Piekarnik nagrzać do temp. 210 st C. Wstawić chleb, spryskać wodą i piec 40-
50 min.
U mnie chleb wystrzelił na kamieniu..
A tu maly psikus bo tym sie konczy nie podawanie zrodel. Chleb nie jest Liski a Dana Leparda z ksiazki 'The handmade loaf'. Wypadaloby zrobic korekte na forum cin cin :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) Chyba sie tym zajme :)
chyba zrobię mężowi na urodziny hihih wszystko co ma w nazwie piwo musi być świetne :)
OdpowiedzUsuńten chlebek jest przepyszny! Piekłam go wielokrotnie- ma taką chrupiącą skórkę...:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwspaniały chlebek dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki drożdży suchych
OdpowiedzUsuńja daję 1 szklankę mąki 650 i 2 szklanki/w tym 2 łyżki mąki żytniej 720/mąki pełnoziarnistej. Chleb wychodzi pyszny!
OdpowiedzUsuńchlebek wspaniały dodaję 1/4 łyżeczki suchych drożdży otkera a ponieważ mam maszynę do chleba alaskę to wyrabiam w niej na programie 8 i póżniej do keksówki rośnie jeszcze raz .Wypełnioną keksówkę wstawiam do piekarnika na 200" na 35 do 40 minut i jest pyszny
OdpowiedzUsuńa tak przy okazji piekłam chleb na piwie z "chleb info" i niestety nie wyszedł rewelacyjny.
OdpowiedzUsuń