Z przepisu wychodzą 2 blachy babeczek.
Jedną zrobiłam z samymi morelami, drugą - z morelami jagodami.
Ta druga wersja na pewno lepsza....
Składniki
300 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
115 g miękkiego masła
200 g cukru
1 duże jajko
230 ml mleka
starta skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 puszka moreli - ja dałam 6 dużych moreli i garstkę jagód
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
Morele z puszki odcedzić, świeże sparzyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem. Miękkie masło z cukrem, jajkiem, mlekiem, cytryną i ekstraktem waniliowym zmiksować, aż wszystko dobrze się połączy. Teraz tylko trzeba stopniowo dodać mąkę i mieszać, aż wszystko się połączy.
Nakładać ciasto do wysokości 2/3. Na każdą muffinkę nałożyć pół pokrojonej moreli. Piec około 20 minut, aż do złotego koloru.
Ja w tgen sposób zrobiłam pierwszą porcję - nakładając ćwierć świeżej moreli na każdą babeczkę.
Drugą porcję wymieszałam z kawałkami moreli i jagodami.
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
o morele i jagody:) bardzo lubię takie połączenie:))
OdpowiedzUsuńsmaczne musza byc :))
OdpowiedzUsuńMniam.
OdpowiedzUsuńMorelki i jagody-nie próbowałam,ale wszystko przede mną:)
Pozdrawiam.
Spróbowałam. Jadłam jeszcze jak były ciepłe - są smaczne, chrupiące, a ta skórka z cytryny daje taki smak, że mniam... Polecam! :)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie przypomnieć ten smak znowu...
OdpowiedzUsuń