Z dwóch chlebków z weekendowej piekarni #28 wybrałam ten żytni.
Nie mam miksera - trochę problemów z wyrabianiem chleba...
Próbowałam w maszynie, ale konsystencja chleba nie pozwalała na swobodne mieszanie.
Ostateczne wyrobiłam ręcznie, a do maszyny włożyłam na wyrastanie.
Zrobiłam jeden duży, ale nie bardzo mi się podoba - twardy i mało wyrośnięty...
Przepis cytuję za Tilianarą:
Żytni chleb z siemieniem lnianym
Namaczanka z siemienia lnianego:
91 g. siemienia lnianego 273 g wody
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie siemię z wodą i odstawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Zaczyn zakwasowy:
364 g. mąki żytniej razowej 290 g. wody 17 g zakwasu żytniego
Przygotowanie:
Wymieszać składniki, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Zostawić pod przykryciem na 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe:
182 g mąki żytniej razowej
364 g mąki wysokoglutenowej np. Manitoba
119 g wody
4 1/2 g (1 1/2 łyżeczki) drożdży instant
16 g (1 solidna łyżka) soli
cała namaczanka
cały zaczyn
Przygotowanie:
W misce miksera połączyć wszystkie składniki ciasta właściwego i mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników przez ok. 3 minut. Ilość wody dostosować do konsystencji ciasta. Miksować na średnich obrotach, aż ciasto zacznie się razem trzymać (mało rozwinięty gluten - patrz linki poniżej). Powinno to trwać ok. 3 minut, ale ciasto i tak będzie bardzo lepkie. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i odstawić do fermentacji na 45 minut, przykryte folią, w temperaturze ok. 26-27 stopni Celsjusza (można to uzyskać, przez włożenie miski do dużej torby foliowej z miseczką z gorącą wodą). Po tym czasie wyjąć ciasto na omączony blat, podzielić na dwie części i uformować bochenki. Zostawić pod przykryciem na 10 minut, by odpoczęły. Uformować właściwe bochenki i ułożyć do wyrastania w formach lub koszykach. Odstawić do rośnięcia na ok. 1 godzinę w temperaturze 26-27 stopni Celsjusza. Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem posmarować glazurą i naciąć. Piec z parą przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 220 i piec przez 35-45 minut, do czasu aż skórka będzie ciemno brązowa. Wyłączyć piekarnik, zostawić chlebki by wyschły przez ok. 10 minut w otwartym i stygnącym piekarniku. Ostudzić na kratce, potem zawinięte w ściereczkę przez kilka godzin zanim zostaną pokrojone. Źródło: Blog "Wild Yeast" (zainspirowany książką Jeffrey’a Hamelman’a “Bread: A Baker’s Book of Techniques and Recipes”)
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
Ale wygląda całkiem ładnie tylko ma ciut, zbity miąższ i pewnie taki duży bochenek mógł dłużej rosnąc
OdpowiedzUsuńale mi sie podoba ,a jak w smaku?
trochę suchy...
OdpowiedzUsuńkroję na cieniutkie kromeczki..
Joanna nie strasz mnie bo ja chce go upiec:)) Ale Margot obiecala ze mi sie uda :D
OdpowiedzUsuńhm ,mój jest ani suchy ani wilgotny jest w sam raz
OdpowiedzUsuńMyślę ,że jakby dłużnej porósł, bo duży byłoby w sam raz
a ja myślę,że może za mało wody ?
OdpowiedzUsuńkilka osób pisało, że dolały więcej..
Joanno ,to też może być przyczyna ,jeśli ciasto było bardzo gęste
OdpowiedzUsuńSzkoda że chlebek nie wyszedł tak jak mógłby wyjść, ale i tak cieszę się że piekłaś z nami :)
OdpowiedzUsuńna pewno jeszcze go upiekę - dam znać, co wyszło..
OdpowiedzUsuń