Przepis znaleziony tutaj:
http://www.tourmycountry.com/austria/biscuitdough.htm
Rolada pyszna, pachnąca morelami, smakuje trochę, jak biszkoptowy omlet z dżemem...
Składniki:
4 jajka
100 g cukru
60 g mąki
1 saszetka z cukrem waniliowym
łyżeczka tartej skórki cytrynowej
dżem (morelowy, malinowy albo z czarnej porzeczki) - ja dałam morelowy zmiksowany z kieliszkiem likieru morelowego
Utrzeć do białości żółtka z połową cukru i startej skórki cytrynowej. Ubić białkaze szczyptą soli, jak już piana jest ubita - dosypywać powoli cukier z cukrem waniliowym cały czas miksując. Pianę z białek wymieszać z masą żółtkową. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto na grubość około jednego centymetra (max. 1 palec).
Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i upiec ciasto (5 do 10 minut). W międzyczasie przygotować czystą ściereczkę, na którą można wyłożyć ciasto zaraz po upieczeniu. Zmiksować ciepły dżem (dodać trochę rumu, w razie potrzeby - jadałam likier morelowy), wyłożyć na ciasto i zrolować dosyć ciasno ciasto to ściśle. Na koniec posypać grubą warstwą cukru pudru.
Smacznego :)
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
Piękna :). Uwielbiam dżem morelowy, więc rolada musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńJa też...
OdpowiedzUsuńA w ogrodzie będę miała (jeżeli dobrze pójdzie) pierwsze morele z własnego drzewka ....