Zupa zrobiona w ramach zabawy kulinarnej "Z widelcem po Europie".
Przepis z "ugotuj to":
Zupa ziemniaczana berlińska - składniki
- 50 dag ziemniaków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- 800 ml bulionu warzywnego
- 5 gałązek majeranku
- 100 ml kremówki
- sól
- pieprz
Zupa ziemniaczana berlińska - sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Obierz i pokrój włoszczyznę. Posiekaj cebulę. Boczek pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę i 2/3 boczku. Dodaj ziemniaki i włoszczyznę, smaż przez chwilę. Wlej bulion, dodaj 2 gałązki majeranku. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj bez przykrywki ok. 15 minut. Resztę boczku wysmaż na chrupko na suchej patelni. Z zupy wyjmij gałązki majeranku, całość zmiksuj i połącz ze śmietaną. Zagotuj jeszcze raz, przypraw, posyp listkami majeranku i skwarkami boczku.Zupa pyszna, sycąca, przypomina smakiem naszą domową grochówkę.
I do tego slicznie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo :)
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńZupa na pewno do powtórzenia :))