Dopiero w ten weekend udało mi się upiec ten chlebek - jako alternatywę do niemieckiego (dzieci wolą chleby pszenne, lekkie). Chleb piekłam z podwójnej porcji na kamieniu, wyrabiałam w maszynie.
Przepis cytuję za gospodynią:
Chleb z serkiem ricotta
Składniki:
- 100 g wody
- 40 g mleka 3,2%
- 5 g drożdży instant (dałam świeże)
- 250 g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna)- dałam 650
- 15 g masła
- 90 g serka ricotta (ja dałam zwykły homogenizowany)
- 5 g soli
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230°C, z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz