Kolejny mazurek z bloga
Dorotus:
Składniki na ciasto kruche:
* 35 dag mąki pszennej
* 50 g cukru pudru
* 20 dag masła
* 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
* 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 25 cm - ja zrobiłam 3 małe okrągłe mazurki do święconki.
Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Wałeczek z ciasta: dowolny, pozostały kawałek ciasta dzielimy na 2 części i każdą z nich rolujemy (jak na kopytka). Łączymy razem i splatamy wokół siebie. Pieczemy razem ze spodem.
Składniki na masę daktylową (lub z innych suszonych owoców):
* 1,5 szklanki suszonych daktyli
* 1 jabłko obrane, wydrążone, pokrojone na kawałki
* 2 łyżki soku z cytryny
* pół szklanki wody
* do kwaskowych owoców np. żurawiny - można dodać cukru
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować pod przykryciem 5 minut, aż z owoców zrobi się pulpa. Zmiksować blenderem. Przestudzony lub ciepły mus wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać, ozdobić.
Nam bardzo smakował - kruchy spód, nie za słodka, lekko kwaskowata góra...
0 komentarze:
Prześlij komentarz