Wszyscy piszą o tym cieście - musiałam spróbować...
Nie zawiodłam się - ciasto pyszne i zaskakujące - smakuje budyniowo, a nie wygląda...
Oryginał ze zdjęciami
Placek z rabarbarem
Dzień wcześniej pokroić rabarbar w kostkę, zasypać cukrem i zostawić co najmniej na 12 godzin, najlepiej na noc.
Po tym czasie odcedzić a na soku ugotowac budyń, nie dodając już cukru.
Do jeszcze ciepłego budyniu dodać rabarbar, wymieszać i nadzienie gotowe.
Następnie tłuszcz posiekać z mąką, dodać resztę składników i zarobić ciasto.
Podzielić na pół. Wylożyć jedna część do formy. Posypać bułką tartą, następnie dajemy rabarbar i na wierzch drugą część ciasta.
Ciasto pieczemy w temp. 160-180 C przez ok. 50 min.(podobnie jak szarlotkę).
Czas i temp. pieczenia zalezy od piekarnika - ja piekę na termoobiegu w temp. ok 160 C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Placek upieczony w ramach Rabarbarowego Weekendu.
Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z rabarbarem. A wygląda pięknie :) Tęsknię już za ciastami ze świeżymi owocami. To ja na spróbowanie taki jeden kwadracik.... :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ;-p
OdpowiedzUsuńŚliczne :)! Musi być pyszne :).
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :)
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię ciasta ze świeżymi owocami..
Chociaż rabarbar nie jest owocem, ale jest tak traktowany...
Proszę podać skład tego ciasta
OdpowiedzUsuń