To też potrawa w ramach Rabarbarowego Tygodnia (wbrew pozorom)...
A dlaczego - bo kapustę zakwaszam rabarbarem - wtedy kapusta jest delikatnie kwaskowa, do tego świeży koperek - czego chcieć więcej ?
Młoda kapusta zasmażana
1 główka młodej kapusty
2-3 łodygi rabarbaru
pęczek koperku
1/4 kostki masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
Kapustę gotujemy 15-20 minut z masłem i niewielka ilością wody.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony rabarbar i gotujemy jeszcze tylko tyle, żeby rabarbar sie rozpadł.
Posolić, popieprzyć i "zaklepać" 1 łyżką maki roztrzepana z odrobina wody.
Całośc jeszcze chwilę pogotować, można dodać łyżeczkę cukru, jeżeli będzie za kwaśne...
Smacznego :)
Przepis w ramach Rabarbarowego Weekendu.
Dla mnie bomba ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Bardzo fajny pomysl!
OdpowiedzUsuń