Do tej pory robiłam jasną, często miksowaną, czasem z białym winem, zawsze z serem lub z grzankami.
Ta jest inna, niemniej pyszna...
Przepis
stąd...
SKŁADNIKI:około 8 porcji1 kg cebuli2 litry bulionu - użyłam rosół warzywny z kostki
3 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2 łyżki cukruszczypta kminku - nie dałam, chociaż lubię.. (inni nie bardzo..)
2 łyżki masła2 łyżki mąki3 łyżki oliwysól i pieprzCebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie na wolnym ogniu przez około 20 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy cukier, mieszamy. Zalewamy bulionem, gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Na patelni robimy zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy na złoto. Mieszając zupę dodajemy do niej zasmażkę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz