Zawsze robię go z podwójnej porcji.
Przepis z książki kucharskiej Kasi z 1996 roku - "Z Kasią ci się upiecze":
podaję proporcje na pojedynczą porcję:
- 25 dkg mąki
- 20 dkg Kasi (ja daję masło)
- 5 jajek
- 15 dkg cukru
- 10 dkg migdałów
- 10 dkg wypestkowanych daktyli
- 10 dkg fig
- 20 dkg rodzynek
- 20 dkg włoskich orzechów
- 10 dkg smażonej skórki pomarańczowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać. Rodzynki przebrać, opłukać, odsączyć. Figi umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Daktyle pokroić, orzechy posiekać.
2. Kasię (masło) utrzeć na pianę, dalej ucierając dodawać stopniowo po jednym żółtku, łyżce cukru i łyżce przesianej mąki. Dodać oprószone mąką bakalie, a na końcu ubitą na sztywno pianę. Dokładnie wymieszać.
3. Masę przełożyć na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem pokroić na długie wąskie paski.
Ja smaruję mazurka czekoladą rozpuszczoną z kilkoma łyżkami śmietanki.
Dekorujemy wspólnie :)
Polecam mój przepis na pyszny mazurek cygański. Spróbuj. Smacznego.
OdpowiedzUsuńw wykonaniu dodajesz po jednym żółtku,ale w składnikach nie podajesz ile tych żółtek ma być.Chciałabym w tym roku spróbować,bardzo proszę o uzupełnienie.
OdpowiedzUsuńpoprawiłam - rzeczywiście brakowało jajek i cukru :)
OdpowiedzUsuń