Znalazłszy starszawy, ale jeszcze nie zupełnie zeschnięty stary chleb przypomniał mi się ten przysmak, co pokusiło mnie, żeby wpisać w google hasło "litewskie grzanki"
Przepis pochodzi z Dziennika (link) , zmieniłabym w nim jedynie ilość czosnku - w orginale smak był bardziej ostry.
Uwaga! Danie bardzo tłuste i kaloryczne (niestety)
pół bochenka ciemnego chleba żytniego, najlepiej z dodatkiem kminku
150 gram tartego sera żółtego
4 łyżki majonezu
ząbek czosnku
sól
olej (ewentualnie smalec)
Kromki chleba pokrój w słupki. Usmaż na złoto na rozgrzanym oleju lub smalcu. W rondelku wymieszaj tarty ser z majonezem, dopraw solą i wyciśnij ząbek czosnku. Podgrzewaj wszystko cały czas energicznie mieszając mątewką aż ser połączy się z majonezem w gładką masę. Polej nią gorące grzanki. Podawaj natychmiast.
0 komentarze:
Prześlij komentarz