Przepis
Layli z CinCin.
Ja nie dałam wiórków kokosowych, ale poza tym wszystko tak samo.
Ciasto proste, do wymieszania łyżką.
Racuchy drożdżowe z rabarbarem, na słodko
Owoce:
ok 1/2 kg rabarbaru,truskawek,jabłek lub innych owoców,
Ciasto:
paczka wiórków kokosowych (niekoniecznie), 2 szklanki mąki, 1 jajko, 3 dkg drożdży, 1 szkl. mleko 3 łyżeczki cukru, olej do smażenia, cukier puder do posypania
Przygotować ciasto na racuchy. Drożdże połączyć z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na ok. 10. min.
Do miski przesypać mąkę, dodać jajko i wlać drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie połączyć, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 min. aby podrosło.
Rabarbar obrać, drobno pokroić i dodać wraz z kokosem do ciasta. Wymieszać wszystko dokładnie i znów odstawić na pare min. w ciepłe miejsce.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć z obu stron rumiane placuszki -racuszki ;)
Przepis w ramach zabawy w
Rabarbarowy Weekend.
Mniam! :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)