Ciasto pyszne, wilgotne, dodatek dżemu przełamuje czekoladowy smak.
Torta quarto quarti
Składniki na ciasto (można dać inną ilość składników zachowując przy tym proporcję 4:4):
- 200g masła
- 200g cukru
- 200g mąki
- 4 jajka (czyli 200g)
- 2 łyżki kakao
Składniki na wierzch:
- dżem (dałam miksowany morelowy, ale za pierwszym razem była czarna porzeczka - też pyszne)
- 100g czekolady
- kilka łyżek kremówki (można zastąpić mlekiem)
- 20g masła
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę i wbić pojedyńczo jajka, cały czas miksując. Dodać kakao. Piec w temperaturze 170 - 180° C przez 35-40 min. Czekoladę rozpuścić (można w kąpieli wodnej) z kremówką, dodać masło. Upieczone ciasto posmarować dżemem i polać polewą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz