Biszkopt rzucany na podłogę


Bardzo mnie zaintrygował pomysł z rzucaniem ciastem o podłogę, musiałam go wypróbować.
Przepis Dorotus.


Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm - u mnie 26 cm:
  • 5 jajek - 7 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru - 1 i 1/8 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/8 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 


Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.
Smacznego :)



25 komentarze:

  1. Też widziałąm ten przepis już na kilku blogach i również mnie intryguje. Ale szczerze mówiąc to nie bardzo rozumiem po co trzeba go rzucać? Czy widac jakąs różnicę po upieczenieu a po rzuceniu? A muszę jeszcze dodać że jest piękny, taki wysoki i puszysty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny

    ale rozbawiło mnie to rzucanie o podłogę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie no tak jeszcze nie piekłam hihii... Też mnie zastanawia co daje to rzucanie nim o podłogę. Odreagowanie ? Heheee...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć powoduje pozbycie sie powietrza z biszkoptu a w efekcie ciasto nie opada:)

      Usuń
  4. Myślę, że rzucanie o podłogę powoduje wyrównanie biszkoptu - wcześniej był wypukły pośrodku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też rzucałam i po samym rzuceniu nie widać żadnej różnicy ale później już nie opada, jak to mają biszkopty w brzydkim zwyczaju:/
    To tak jak z wytrząsaniem dużych bąbli z ubijanego mleka, raz stuknąć mocno a zostaną same malutkie i piana dłużej się trzyma.
    Też byłam sceptyczna, ale pieczony bez proszku i nic nie opadł. A poza tym ile frajdy z rzucania:D

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak , ten biszkopt jest świetny! Robiłam go przy okazji tortu tiramisu. COś wspaniałego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez proszku do pieczenia, bo z dużą ilością jajek, prawda?

    A z tym zrzucaniem na podłogę..mam dzięki Tobie uśmiech od ucha do ucha:))

    OdpowiedzUsuń
  8. piekłam, piekłam - mój faworyt! a rzucanie już znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dobry przepis!
    btw dodam swoje 3 grosze a propos rzucania a konkretnie dlaczego ono działa:

    kiedy ciasto jest upieczone to jest ono szczelne od góry i gdy zaczyna stygnąć, para wodna która jest wewnątrz, w bąbelkach dzięki którym ciasto jest puszyste, zaczyna zmieniać się w wodę i tym samym zmniejsza się ich wielkość - i wtedy ciasto się zapada. aby do tego nie dopuścić należy "rozszczelnić" ciasto i pozwolić na to by powietrze dostało się do środka i wypełniło bąbelki w miejsce pary. walnięcie ciastem z ok 30 cm o blat, powoduje, że na górnej skorupie ciasta tworzą się mikroszczeliny, przez które powietrze może się dostać do środka. i ciasto nie opadnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam kilkakrotnie biszkopt z tego przepisu super jest...;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy moglabys podac skladniki w gramach na forme 26 cm jesli to mozliwe, ogromnie prosze, bardzo piekny biszkopt a nienawidze odmierzania w szklankach, z gory dzieki :-*

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja juz jakis czas robie ten biszkopt, idealnie wychodzi, nie ma zadnych wzgorkow, plasciutki, idealny na torta :) czesto dodaje troche kakao

    OdpowiedzUsuń
  13. Potwierdzam :)
    Ostatnio robię wersję z 5 jajek na tortownicę 26 cm - biszkopt wypełnia ją po brzegi.
    W sam raz na 3 warstwowy tort, albo jako 3 spody pod torciki śmietanowo-jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nigdy nie udał mi się biszkopt ;-( dziś ostatnia próba z tego przepisu. Napiszę jak było ;-) trzymajcie kciuki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uprzejmie donoszę, że biszkopt ciemny z dodatkiem kakao wyszedł IDEALNY - piękny, wyrośnięty, po prostu cacany ;-) Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. robiłam już wiele biszkoptów:) ale ten jest świetny zwłaszcza na torciki dla dzieci... na moment "rzucania" wszyscy czekają z niecierpliwością:D dziś również zamierzam go upiec - na mikołajkowy torcik dla synka Mikołajka:D

    OdpowiedzUsuń
  17. nie robilam jeszcze z rzucaniem na podloge. moje jedno pytanie? brzegi odkrajac przed rzuceniem albo po, gdy juz zimny.

    OdpowiedzUsuń
  18. Brzegi odkrajamy od zimnego biszkoptu

    OdpowiedzUsuń
  19. dziekuje bardzo za informacje. zycze pieknego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Biszkopt wyrósł pięknie, ale jadałam pół łyżeczki proszku do pieczenia i robiłam z 5 jaj urósł pięknie w tortownicy 26cm, bardzo polecam i dziękuję za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ale cała niezwykłość tego biszkopta, to fakt, że miał być BEZ proszku, czyli zdrowszy... Jak już spaskudziłaś to proszkiem do pieczenia, to wystarczyło rzucić butem, po co ciastem?

      Usuń
  21. Biszkopt super! Nie a nic nie opadł - puszysty i pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

[*] (1) adżika (2) agrest (2) akcja (2) alkohol (14) amaretti (3) amaretto (5) Amber (1) ameryka (15) amoniak (1) ananas (12) Anglia (2) Ania (1) Anna Maria (1) anyż (1) ANZAC (1) arbuz (2) Armenia (1) aronia (3) Austria (4) awokado (1) Azerbejdżan (5) Babcia Terenia (7) babeczki (9) babka (5) babka gotowana (1) bagietki (2) Bajaderka (10) bakalie (8) bakłażan (3) bambus (1) banany (10) barwniki (1) bataty (1) batoniki (1) bazylia (1) Bertinet (1) beszamel (2) bez nabiału (3) beza (3) bezglutenowe (3) bezmięsne (5) bezy (4) biała czekolada (18) biała kiełbasa (3) białe wino (6) białka (7) Białoruś (2) biga (1) bigos (1) biszkopt (5) biszkopty (2) bliny (1) boczek (6) Bolilos (1) bomba (1) borówki (2) botwinka (2) Boże Narodzenie (64) brandy (2) Brazylia (1) brie (1) brioszka (2) brioszki (2) brokuły (7) brown sauce (1) brownies (4) brukiew (1) brzoskwinie (7) brązowy cukier (1) brązowy ryż (1) budyń (9) bughlama (1) bulgur (1) buraczki (8) bułeczki (36) Bułgaria (1) bułka tarta (5) bułki (10) bób (2) cappuccino (1) cebula (37) charlotte russe (1) chałka (4) chałwa (3) cheesecake (6) chili (2) Chiny (5) chleb (90) chlebek (1) chlebek turecki (1) choinka (1) chrzan (6) chutney (3) chłodnik (3) ciasta (2) ciasteczka (22) ciasto (74) ciasto francuskie (6) ciasto kruche (1) ciasto parzone (2) ciecierzyca (6) colesław (1) cukier (3) cukinia (13) cupcakes (4) curry (7) cynamon (10) cytryna (13) cytryny (15) czarna porzeczka (1) Czarnogóra (1) czarnuszka (3) czarny bez (2) czarny sezam (1) Czechy (1) czekolada (35) czekoladowy weekend (1) czereśnie (4) czerwona cebula (1) czerwona fasola (1) czerwona soczewica (1) czerwone wino (1) czosnek (17) daktyle (1) Dan Lepard (1) David Lebovitz (3) deser (23) dietetycznie (2) do piwa (1) do pracy (1) Dominikana (1) Dorotus (2) drozdżowe (4) drożdże (29) drożdżówka (2) drożdżówki (2) drugie śniadanie (1) drób (5) durszlak (2) dynia (21) Dzień Chleba (4) Dzień Jabłka (2) długie pieczenie (1) dżem (6) dżem morelowy (2) Ekwador (1) esterhazy (1) Estonia (1) falafel (1) farsz (2) fasola (3) fasolka szparagowa (2) fefernuski (1) Festiwal Dyni (3) festiwal płatków owsianych (1) feta (4) figi (1) filet (1) flamiche (1) focaccia (1) frappe (1) frużelina (2) fusilli (1) galaretka (12) galaretki (1) gałka muszkatałowa (1) gofry (1) Gordon Ramsay (1) gotowany (1) gołąbki (1) goździki (4) granat (1) granola (1) Grecja (3) grill (14) groszek (9) gruszki (9) Gruzja (6) grzanki (2) grzybki marynowane (1) grzyby (8) grzyby suszone (3) hamburger (1) Hamelman (3) herbata (1) herbatniki (2) hiszpania (1) imbir (12) Indonezja (1) indyk (2) jabłka (23) jabłko (2) jagody (18) jagodzianki (1) jajka (28) jajko (2) Jamie Olivier (11) jarskie (8) jednogarnkowiec (1) jeżyny (2) jogurt (21) kahlua (1) kajmak (1) kakao (8) kalafior (8) kalarepka (2) Kanada (1) kanapka (1) kapary (2) kapusta (11) kapusta kiszona (4) kardamon (2) karkówka (1) karmel (3) kasza (3) kasza gryczana (2) kasza jaglana (2) kasza jęczmienna (2) kaszanka (1) kaszka manna (3) Kaszuby (1) kawa (14) kefir (2) ketchup (2) kiełbasa (4) kiełbaski (3) kiełki (1) kiszone (1) kleń (1) klopsiki (4) kluseczki (2) kluski (7) kminek (5) knedle (2) kokos (1) koktail (2) kolendra (3) Kolumbia (4) kompot (2) koncentrat pomidorowy (4) konfitura (1) konfitury (2) koniak (1) konkurs (1) koper włoski (1) koperek (10) kotlety (3) krakersy (2) krem (9) krem budyniowy (2) krem karpatkowy (1) kruche ciasto (2) kruszonka (4) Krzyś (1) książki kucharskie (1) Kuba (1) Kucharnia (1) kuchnia chińska (1) kuchnia fińska (1) kuchnia grecka (1) kuchnia polska (21) kuchnia rosyjska (1) kuchnia skandynawska (1) kuchnia żydowska (5) kujawski (1) kukurydza (9) kule (1) Kulinarny Łańcuszek (3) kurczak (28) kurczak wędzony (1) kurki (3) kuskus (2) kwasek cytrynowy (1) kwiaty czarnego bzu (1) lato (4) latte (1) leczo (1) lemon curd (5) leszcz (1) likier (7) likier kawowy (1) likier morelowy (1) likier truskawkowy (1) limonka (1) lipóweczka (1) Liska (1) Litwa (2) liście wiśni (1) locrio (1) lody (17) lukier (1) Luksemburg (4) lunch (1) Macedonia (2) Magdalena Basset (1) majeranek (2) majonez (6) mak (15) makaron (18) makowiec (3) malibu (2) maliny (15) malinówka (1) Malta (1) mango (2) marcepan (5) marchew (7) marchewka (18) marmolada (1) Marta Gessler (2) Martha Steward (1) marynata (3) mascarpone (12) masło (4) masło orzechowe (1) matjasy (1) mazurek (6) maślanka (6) Meksyk (5) melasa (5) melisa (1) mielone (4) migdały (13) mirabelki (2) miód (9) mięso (6) mięso mielone (2) mięta (5) mleko (12) mleko kokosowe (5) mleko skondensowane (7) mleko w proszku (3) moqueca (1) morele (13) mortadela (1) mozarella (2) mrożonka (1) muffinki (19) musaka (1) musztarda (8) mąka bezglutenowa (1) mąka gryczana (1) mąka jęczmienna (1) mąka kokosowa (1) mąka orkiszowa (4) mąka owsiana (1) mąka pszenna (4) mąka razowa (2) mąka żytnia (14) młoda kapusta (1) nagroda (2) nalewka (15) nalewka agrestowa (1) nalewka winogronowa (1) naleśniki (4) napoje (1) napój (4) nasiona dyni (2) natka (3) Niemcy (2) Nigella (7) nutella (3) obiad (34) ocet (8) ocet balsamiczny (1) ogórek (1) ogórki (6) ogórki kiszone (5) ogórki marynowane (2) olej (4) olej kujawski (1) oliwa (2) oliwki (10) oliwski (1) omlet (1) orzechy (15) orzechy laskowe (3) orzechy włoskie (5) orzeszki pinii (1) orzeźwienie (1) otręby (2) owoce (1) owsiane (1) pancaces (1) panierka (1) panna cotta (4) papryka (36) papryka marynowana (2) parfait (1) parmezan (1) parzucha (1) parówki (3) pascha (1) pasteryzacja (1) pasztet (5) pate fermentee (1) pavlova (1) pestki (2) pestki dyni (3) pesto (2) pete fermentee (1) piana (1) pianka (1) pieczarki (14) pieczeń (1) pieczona ryba (5) piegus (1) piekarnik (1) pieprz (2) pieprz ziołowy (1) piernik (2) pierniki (1) pierogi (3) Pierre Hermé (1) pietruszka (2) pigwowiec (1) pilaw (1) piróg (1) pistacje (4) pita (1) piwo (3) pizza (4) placek (3) placki (2) placuszki (4) po japońsku (1) polewa (1) polędwiczki (1) pomarańcza (3) pomarańcze (16) pomidorowa (2) pomidory (29) por (9) porter (1) porterówka (2) Portugalia (1) pory (2) porzeczki (2) post (1) powidła (3) poziomki (1) prażenica (1) przekąska (2) przetwory (39) pszenny (1) pudding (2) pulpety (1) pumpernikiel (1) pure (1) pączki (1) pędy sosny (1) płatki owsiane (25) pływające wyspy (1) rabarbar (17) racuchy (1) racuszki (4) rainbow (1) ratafia (1) ratatouille (1) ratatuj (1) resztki (2) ricotta (1) risotto (1) rodzynki (18) rogaliki (2) rolada (4) roladki (1) romertopf (1) rosa (1) rosja (2) rossiysky (1) rosół (1) rozmaryn (6) rożki (1) rum (4) Rumunia (1) ruskie (1) ryba (1) ryby (3) ryż (16) rzodkiewki (4) różowy (1) salami (1) san francisco (1) sałata (4) sałatka (25) schab (6) schab po mazursku (1) seler (5) seler naciowy (2) ser (26) Serbia (2) sernik (27) sernik na zimno (1) sernikobrownie (1) sezam (4) shake (1) siemię lniane (6) skórka cytrynowa (1) skórka pomarańczowa (1) smalec (1) smoothie (1) soczewica (2) soda (1) solanka (1) soljanka (1) sos (5) sos sojowy (1) spaghetti (2) Stany Zjednoczone (1) Stany Zjedoczone (1) step by step cook's encyclopedia (1) straciatella (1) strucla (1) struklji (3) styropiań (1) surówka (6) suszone morele (1) suszone pomidory (2) suszone śliwki (4) Sylwester (2) syrop (2) syrop klonowy (2) szalotka (2) szarlotka (5) szałwia (1) szczaw (1) szczypior (1) szczypiorek (1) sznurówki (1) szpajza (1) szparagi (2) szpinak (2) Szwajcaria (1) szynka (3) sękacz (1) słodkie ziemniaki (1) słonecznik (11) Słowenia (2) słód (1) tagliatelle (1) tarta (6) Tatter (6) terrina (2) Thang Zhong (2) tiramisu (2) torcik (5) tort (27) tortellini (2) tortilla (1) tosty (1) truskawki (27) Turcja (1) tuńczyk (4) twarożek (4) twaróg (23) tymianek (4) tzatziki (2) urodziny (8) USA (3) Veracruz (1) wanilia (11) warzywa (3) weekendowa cukiernia (29) Weekendowa Piekarnia (73) weekendowa piekarnia po godzinach (11) wegetariańskie (9) Wenezuela (1) wesele (1) whiskey (1) Wielka Brytania (4) wielkanoc (48) wieniec (1) wieprzowina (3) Wigilia (3) wino (2) wiosennie (62) wiórki kokosowe (10) wiśnie (14) wiśnie kandyzowane (1) woda z kwiatów pomarańczy (1) wołowina (5) wspólne pieczenie (5) wyróżnienie (1) wytrawne (1) wątroba (1) wątróbka (7) wątróbki (1) wędzonka (2) Węgry (2) Włochy (7) zabaglione (1) zakwas (36) zakwas pszenny (1) zaparka (1) zapiekanka (9) zaproszenie (1) zebra (1) ziarna (3) zielona fasolka (2) ziemniaki (42) zioła prowansalskie (1) Zorra (1) zupa (54) zupa krem (15) zupa owocowa (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) Łotwa (3) śledzie (9) śledź (4) śliwki (19) ślub (1) Śląsk (2) śmietana (15) śmietanka (40) śmietanowiec (1) śniadanie (12) święta (39) żeberka (2) żelatyna (7) żołądki (1) żurawina (14) życzenia (2) żółtka (4)
 

obcojęzyczne

na zdrowie

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Obserwatorzy

blogi polskie

Szukaj w tym blogu

Ładowanie...