piątek, 12 lutego 2010

Zupa fasolowa na słodko

Pierwszy raz jadłam tą zupę u mojej teściowej - wcześniej nigdzie takiej nie jadłam.
Zupa jest pyszna, kremowa, rozgrzewająca.

Składniki:

1/2 kg fasoli
4 marchewki
1/2 kg ziemniaków
masło
śmietanka - ja daję 18%
sól, cukier, kwasek cytrynowy
2 łyżki mąki

Fasolę namoczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotować fasolę prawie do miękkości, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, gotować 5 minut, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, sól - gotować 15-20 minut.
Śmietankę wymieszać z mąką, dodać do zupy, zagotować, odstawić. Teraz jest najważniejszy moment - dodać trochę kwasku cytrynowego - powoli, i cukier do smaku. Nie gotować !
Zupa jest pyszna, słodko-kwaśna, rozgrzewająca.
Najlepsza następnego dnia.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. tak właśnie wygląda
    kremowo i rozgrzewająco
    i bardzo słonecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. MMmm ;) Same kolory są rozgrzewające. Bardzo lubię fasolę. Zupa jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń

Facebook Share