Trochę zmodyfikowałam - piekłam w dużej tortownicy (26cm), użyłam przepisu na mój biszkopt - rzucany na podłogę.
Tort wyszedł bardzo wysoki, mocno kremowy..
Poniżej przepis:
Biszkopt czekoladowy
(tortownica 26 cm)
(tortownica 26 cm)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 pełne łyżki kakao
- mąki pszennej tyle, żeby razem z ziemniaczaną i kakao wypełniła szklankę 250 ml
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Jasna masa z białą czekoladą
* 200g białej czekolady
* 500g mascarpone
* 400g słodkiej śmietanki 30%
* 1 łyżka cukru pudru - to ode mnie :)
* dodatkowo 60g gorzkiej czekolady, posiekanej drobno
Ciemna masa z gorzką czekoladą
* 200g gorzkiej czekolady
* 500g mascarpone
* 400g słodkiej śmietanki 30%
* 2 łyżki cukru pudru - to ode mnie :)
Obie masy robimy tak samo.
Czekoladę w średniej wielkości misce rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę.
Śmietankę ubić w osobnym naczyniu, wmieszać do masy serowo-czekoladowej.
1/4 jasnej masy odłożyć, wstawić do lodówki. Do reszty wmieszać kawałki czekolady.
Do nasączenia
* ok. 100ml mocnej ostudzonej kawy
* 50ml alkoholu (wódka, wiśniówka) - dałam likier kawowy i łyżkę ekstraktu waniliowego
Wymieszać.
Wykonanie
Biszkopt przekroić na 3 części. Spód ułożyć na paterze, nasączyć jedną trzecią płynu, wyłożyć ciemną masę.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć, wyłożyć ciemną masę. Przykryć trzecim plackiem, nasączyć, wyłożyć jasną masę z kawałkami czekolady.
Jasną masą bez czekolady posmarować boku tortu - ja wysmarowałam cały tort masą z czekoladą, a masę bez czekolady użyłam do ozdobienia. Posypać posiekaną czekoladą lub ozdobić dowolnie.
Wstawić do lodówki (tort jest najlepszy po całodobowym leżakowaniu).
Śliczny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń!Niesamowicie uwodzicielski
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com
szana ;)
Ależ piękny! Idealny tort na Czekoladowy Weekend, pycha!:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, musi świetnie smakować;)
OdpowiedzUsuńśliczny torcik
OdpowiedzUsuńszałowy, szałowy!
OdpowiedzUsuńz mascarpone i czekoladą jest cudnie..
OdpowiedzUsuńZapraszam do głosowania na ten przepis na stronie www.wysmakuj.pl - to serwis gromadzący najlepsze przepisy z blogów kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam,
Gosia z wysmakuj.pl
Uwielbiam białą czekoladę, gorzką tak samo więc myślę, że na pewno by mi smakował. :)
OdpowiedzUsuńbędę robiła ten tort za 3 tygodnie na urodziny synów:):):)mam nadzieje,że będzie pyszny!
OdpowiedzUsuńWitam, czy masa dobrze się zsiada z czekolada czy bezpieczniej może byłoby dodać łyżeczkę żelatyny?
OdpowiedzUsuńMasa jest wystarczająco sztywna bez dodatku żelatyny.
OdpowiedzUsuńWażne, żeby mascarpone dodawać po trochu do czekolady cały czas miksując.
Niesamowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń