Bułeczki pyszne, pasują i do wędlin i do dżemu.
Mięciutkie, puszyste...
Z przepisu Bajaderki.
Chrupiące kajzerki
3 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej wody
1 1/2 łyżeczki drożdży instant - ja dałam świeże
1 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, zostawić aby odpoczęło na około 10 minut, potem jeszcze wyrobić przez chwilę, około 5 minut. Ciasto powinno być prężne - o wyglądzie, konsystencji i lepkości plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut, nie dłużej bo się bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225 stopni C piekarniku przez 15-17 minut. Wystudzić na drucianej siateczce.
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
Piękne buły :)! No i chrupią, mówisz ;)? To super!
OdpowiedzUsuńwzorcowe te bułki!
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie, a jeszcze ten mak :) już mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńsuper bułki ale dlaczego moje nie są chrupkie? zrobiłam wszystko jak w przepisie i zero chrupiącej skórki :(
OdpowiedzUsuń