Pierwszy raz robiłam pitę z tego przepisu. Chociaż widziałam efekt wcześniej na blogach, nie spodziewałam się, że pity tak ładnie się nadmuchają..
Przepis z piekarni Tatter:
450g białej pszennej mąki chlebowej
10g swieżych drożdży (1 łyżeczka instant)
2 łyżeczki soli
280g letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wrzuciłam do maszyny.
Gotowe podzieliłam na 10 części (ok. 76g) i z każdej uformowałam kulkę. Kulki odpoczęły 10 minut. Następnie każdą kulkę rozwałkowałam na owalny placek o grubości 5 mm. Obsypałam pitty odrobiną mąki i zostawiłam pod przykryciem na 30 minut.
Następnie odkryłam ściereczkę i co zobaczyłam ?
Przepis z piekarni Tatter:
450g białej pszennej mąki chlebowej
10g swieżych drożdży (1 łyżeczka instant)
2 łyżeczki soli
280g letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wrzuciłam do maszyny.
Gotowe podzieliłam na 10 części (ok. 76g) i z każdej uformowałam kulkę. Kulki odpoczęły 10 minut. Następnie każdą kulkę rozwałkowałam na owalny placek o grubości 5 mm. Obsypałam pitty odrobiną mąki i zostawiłam pod przykryciem na 30 minut.
Następnie odkryłam ściereczkę i co zobaczyłam ?
Piekłam na kamieniu w piecu rozgrzanym do 230C.
Pity są gotowe po 4-6 minutach, lub gdy się napuszą znacznie i trzymają kształt. Można potrzymać w piecu nieco dłużej - chlebki będą wtedy bardziej rumiane.
Pomimo interwencji zewnętrznej, pity wyszły super :)
Gorzej z falaflem...
Przepis z Puszki:
Składniki:
kubek ciecierzycy (lub grochu, bobu bądź białej fasoli garbanzo)
posiekana duża cebula
2 posiekane ząbki czosnku
3 łyżeczki (ja dałam ok 1,5) posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kolendry (można dać też trochę świeżej)
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie: posiekana duża cebula
2 posiekane ząbki czosnku
3 łyżeczki (ja dałam ok 1,5) posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kolendry (można dać też trochę świeżej)
1 łyżeczka kuminu
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do głębokiego smażenia
Zmiksować podane składniki. Powinna wyjść gęsta pasta. Uformować kulki wielkości piłeczki ping-pongowej, leciutko je spłaszczyć, wrzucić do rozgrzanego oleju i smażyć do zbrązowienia.
U mnie niestety kuleczki nie uległy zbrązowieniu, ale się rozpadły....
Do reszty dodałam jajko i dalej już poszło bez problemów...
A tzatziki robię od lat tak samo:
duży kubek jogurtu typu greckiego
4 większe ogórki gruntowe (20-30 dkg)
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
sól, biały pieprz
koperek
Ogórki obieram, ucieram na tarce jarzynowej, solę. Zostawiam na 10 minut, następnie osączam na sitku. Dodaję czosnek, jogurt, oliwę, pieprz i koperek. Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce.
U mnie niestety kuleczki nie uległy zbrązowieniu, ale się rozpadły....
Do reszty dodałam jajko i dalej już poszło bez problemów...
A tzatziki robię od lat tak samo:
duży kubek jogurtu typu greckiego
4 większe ogórki gruntowe (20-30 dkg)
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
sól, biały pieprz
koperek
Ogórki obieram, ucieram na tarce jarzynowej, solę. Zostawiam na 10 minut, następnie osączam na sitku. Dodaję czosnek, jogurt, oliwę, pieprz i koperek. Najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce.
a ciecierzyca nieugotowana była?
OdpowiedzUsuńja też raz robiłam falafel i też mi nie wyszedł, a robiłam tylko z namoczonej ciecierzycy
teraz planuję z ugotowanej, bo z tego co widzę na innych blogach dziewczyny są zachwycone tym przepisem (z puszkowej/gotowanej ciecierzycy)
While I surf blog , i found a all new trick in http://pic-memory.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńVistor can comment and EMBED VIDEO YOUTUBE , IMAGE. Showed Immediately!
EX : View Source.
http://pic-memory.blogspot.com/2009/02/photos-women-latin-asian-pictu...(add photos and videos to Blogspot comments).
Written it very smart!
I wonder how they do it ? Anyone know about this , please tell me :D
(sr for my bad english ^_^)
Uwielbiam pity!!!
OdpowiedzUsuńśliczne wyszły, koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Będą fajnym dodatkiem do grila
OdpowiedzUsuń