Weekendowa piekarnia #32
Upiekłam też drugi chlebek..
Nie miałam mąki ciecierzycowej, więc pracowicie mieliłam ciecierzycę w młynku do kawy, następnie odsiewałam przez sitko, aż do uzyskania pożądanej ilości...
Chlebek prosty do zrobienia, mi wyszedł malutki...
Lekko słodki (od miodu).
Chleb ciecierzycowy
•100 g mąki z ciecierzycy
•150 g mąki pszennej
•5 g świeżych drożdży
•ok.110 g wody
•1 łyżka miodu
•5 g soli
•50 g zakwasu
Drożdże rozpuścić w 20 g wody z miodem. Mąki wymieszać z solą, dodać zakwas, drożdże i resztę wody. Zagnieść (ręcznie lub mikserem) gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i zostawić na ok. godzinę- ma podwoić swoją objętość. Odgazować i ponownie uformować kulę, odstawić na kolejne 30 minut.Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Ścianki piekarnika spryskać wodą.Wstawić chleb. Po 10 min zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 20 min. Wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia.
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
mi tez wyszedł malutki, ale przecież to tylko 250 g mąki + zakwas
OdpowiedzUsuńpodziwiam i dziekuje za zaangazowanie i stworzenie własnej mąki
Joanno ,bardzo urodziwy ten twój chlebek i mimo ,że malutki to w twoim wydaniu bardzo pracochłonny
OdpowiedzUsuńJa mąkę z ciecierzycy kupuje na alegro -jakbyś np chciała sobie kupić
A i zaraz dopiszę ,przepraszam za przeoczenie