Babka zawsze wychodzi, jest pyszna i aromatyczna.
Składniki:
6-7 białek (szklanka)
2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
1 szklanka maku
3/4 szklanki mleka
1 szklanka stopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
bakalie (dałam domową smażoną skórkę pomarańczową)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej powoli dosypywać cukier. Ubijać, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
Mleko wymieszać z rozpuszczonym masłem, powoli dolewać do ubitych białek nie przerywając ubijania. ubijać dalej, dosypując mąkę wymieszana z makiem i proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i bakalie.
Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 45 minut, sprawdzić patyczkiem.
Na wierzch użyłam polewę z białej czekolady Asi z Kwestii Smaku:
Polewa z białej czekolady:
- 150 g białej czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
- 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy - dałam domowy likier pomarańczowy
- 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
Do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2 godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie.
Tą polewę użyłam pierwszy raz na Wielkanoc, teraz myślę, że będę używać jej częściej - jest pyszna ...
cudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię polewę z białej czekolady:-)
Wcześniej tą babkę robiłam z polewą z ciemnej czekolady - też była pyszna....
OdpowiedzUsuńJoanno ,ale baba Baby maja w sobie taką dostojność ,a twoja ma ta dostojność w podwójnej dawce
OdpowiedzUsuń