skip to main |
skip to sidebar
Klasyczny chleb razowy z piekarni Tatter.
upiekłam na samym zakwasie, chleb pękł na całej długości dość nierówno, ale i tak był pyszny...
400g zakwasu żytniego razowego płynnego*
150ml wody**
100g mąki pszennej razowej
300g maki orkiszowej 700
1 łyżka soli morskiej
1 łyżeczka demerary
Wszystkie składniki mieszamy, ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiamy do wyrosnięcia na godzinę.
Znów mieszamy krótko, przekładamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwą, zakrywamy naoliwioną folią i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ma rosnać powoli, kilka godzin). Pilnujemy żeby nie przerosło! - u mnie wyszło coś koło 2 godzin.
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi. Foremkę z chlebem wsuwamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200C i pieczemy godzinę. Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje (osiągnie temperaturę 200C), chleb i ścianki pieca spryskujemy woda.
Można również po godzinie dopiekać bez formy.
Smacznego :)
najlepszy chleb ever :-) fajno, ze ma nowych zwolenników :-)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie
OdpowiedzUsuńa te nierówności na pewno dodały mu uroku
o a ja napisalam komentarz i go wcielo :/ cos mi dzisiaj wszystko szwankuje...
OdpowiedzUsuńNapisalam ze mi ten chleb albo zawsze peka albo opada ;) Nigdy nie umiem dopilnowac chlebow foremkowych :))