Zrobiłam porcję bananowych, jego ulubionych, a jako drugie, ponieważ miałam w planach ciasto marchewkowe po szwajcarsku, zrobiłam je w formie muffinek.
trochę ciasta nie zmieściło się w foremkach, wysmarowałam miseczkę, wysypałam ja mąką i upiekłam większy kawałek ciasta...
Ciasto pyszne, wilgotne, lekko cytrynowe..
Do tej pory ciasta marchewkowe jadłam przyprawiane cynamonem, to jest całkiem inne...
Przepis, po pewnych modyfikacjach pochodzi stąd: The Caked Crusader
Składniki:
3 jajka, osobno żółtka i białka (ja nie oddzielałam)
150g (3/4 cup) drobnego cukru
Sok i skórka z 1 cytryny
150g (1 cup) startej drobno marchewki - 2 średnie
250g (1 cup) mielonych migdałów - dałam 150 g - tyle się zmieściło w 1 cup
50g (1/4 cup) mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nalukier:
150g (3/4 cup) cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny (mi wyszło trochę więcej)
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Okrągła formę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia - ja użyłam formy muffinkowej i miseczki.
- Ubić żółtka z cukrem - ja ubiłam całe jajka na puszysty krem - trzeba dość długo ubijać.
- Dodać cytrynę, marchewkę, migdały, mąkę z proszkiem - wsztysko dobrze wymieszać.
- W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek - pominęłam.
- Dodawać ubitą pianę po łyżce do mieszanki, delikatnie mieszając - pominęłam.
- Wylać ciasto do formy (foremek) i piec około 45 minut albo do suchego patyczka - muffinki piekły się 20 minut, babeczka - 25 minut.
- Zostawić do wystygnięcia w formie, na koniec wyjąć ciasto na kratkę - od razu wyjęłam muffinki, babeczce pozwoliłam chwilkę odpocząć.
- Kiedy ciasto jest zimne - można je polukrować. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny.
- Oblać ciasto lukrem, można ozdobić marcepanowymi marchewkami lub jak kto lubi.
Smacznego..
Wszyscy teraz kuszą marchewkowym... Muszę i ja spróbować, bo jeszcze nie piekłam :). Wygląda pysznie :)!
OdpowiedzUsuńwspaniale :)))
OdpowiedzUsuńi już nie ma...
OdpowiedzUsuń