Takie naleśniki robię, jak mam trochę mięsa z rosołu - teraz dołożyłam jeszcze trochę kurczaka pieczonego, dlatego dzisiejsze naleśniki są zdecydowanie mięsne...
Przepis na naleśniki z książki Michela Roux "Jajka":
125 g mąki
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki (30%)
20 g topionego masła do smażenia (ja 2 razy przetarłam patelnię kawałkiem masła - naprawdę minimalnie)
Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, dobrze mieszamy składniki trzepaczką, dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając, dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.
Przed przystąpieniem do smażenia mieszamy ciasto i dodaje natkę pietruszki.
Patelnię smarujemy odrobina masła i rozgrzewamy. Wylewamy tyle ciasta, żeby utworzyło cienka warstwę. Smażymy około 1 minuty.
Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.
W tym momencie powinno się zdjąć naleśnik, nałożyć farsz i zjeść, ja natomiast przekładam go z powrotem na "pierwszą stronę", na środek sypię garstkę tartego sera, na to nakładam gorący farsz mięsno warzywny, zakładam boki do środka - jak kopertę i przytrzymuję chwilę na patelni, żeby ser zdążył się stopić.
Wyjmuję na talerz i teraz można polać sosem czosnkowym, pomidorowym lub majonezowym i już :)
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
o rany....ale to musi byc pyszne.....kaloryczne,ale pyszne :)
OdpowiedzUsuńzapisuje sobie przepis na nalesniki, choc mam swoj ulubiony, strasznie mnie kusi, zeby sprobowac tego pana rouxa...
OdpowiedzUsuńA jakie pyszne są jego naleśniki na słodko...
OdpowiedzUsuńNaleśnikami na słodko nie pogardzę, ale wolę zdecydowanie wytrawne farsze, więc Twoja propozycja jest jakby dla mnie stworzona;-)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, ze naleśniki moga nastrajac poetycko ;))
OdpowiedzUsuń