Dawno temu wypatrzyłam ten przepis gdzieś w internecie i od tej pory wszedł na stałe do naszego menu..
Składniki:
makaron muszelki - niepełna paczka - około 400 g
boczek wędzony - 300 g
groszek mrożony - 1 paczka (450 g)
śmietanka (18 % - ja nie miałam, dałam 30 %) - 200 g
Ugotować makaron.
Na patelni zrumienić drobno pokrojony boczek.
Wsypać paczkę groszku, lekko podsmażyć, zalać śmietanką i na małym ogniu poddusić pod przykryciem - do 10 minut.
Kiedy groszek jest już miękki, a śmietanka trochę odparowała, na patelnię wsypać cały makaron, wymieszać z groszkiem, podgrzać i podawać.
Pyszne i proste....
A najlepsze w tym wszystkim są kuleczki groszku, które wpadły do muszelek...
Mogę się założyć, że smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuńA jaki musi być dobry ze świeżym groszkiem...
OdpowiedzUsuńspróbuję jutro na obiad ;) tylko bez boczku bo pasuje jeszcze troszke schudnac przed latem ;)
OdpowiedzUsuńpyszne :)
OdpowiedzUsuńAle bez boczku to już nie to...
Można ewentualnie spróbować zamienić boczek na wędzoną szynkę...
też go wypatrzyłam w necie i też robiłam, ale jeszcze sie nie pochwaliłam,
OdpowiedzUsuńja go wylukałam na blogu .Agaki. z Twoje&Moje
a nie zapomniałaś przypadkiem o pieprzu? nie dawało się tam pieprzu? :|
OdpowiedzUsuńbo właśnie robię i jednak ten pieprz to bym dodała - i tylko chciałam sprawdzić, czy czarny, czy biały, a tu - nic :|
ups