Przepis od dawna w rodzinie - przyjechał chyba z przedszkola w Iławie ?
Pyszny sernik bez pieczenia. Długo testowałam twarogi dostępne aktualnie na rynku, aż w końcu znalazłam :)
Na twarogach wiaderkowych masa serowa była półpłynna, sernik nie trzymał kształtu.
Okazało się, że najlepszy jest twaróg sprzedawany w "kiełbaskach " w postaci półkilogramowych (mniej więcej) foliowych rulonów wypełnionych twarogiem. mój twaróg miał 4% tłuszczu. Twaróg w takiej formie jest dobrze odciśnięty, zawiera mniej wody, dlatego sernik trzyma kształt.
Składniki:
600 g twarogu
1 kostka masła (250g - po staremu)
szklanka cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka kakao
3 paczki herbatników Petit Beuree
Twaróg miksujemy z masłem, żółtkami, cukrem.
Odkładamy 3/4 szklanki i mieszamy z kakao.
Resztę masy dzielimy na pół.
Na stolnicy rozkładamy kawałek folii, smarujemy cienką warstwą połową twarożku kakaowego.
Na twarożku rozkładamy połowę herbatników w 3 rzędach.
Na herbatniki wykładamy połowę jasnej masy, składamy całość w trójkąt, zawijamy dokładnie folią, wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia kroimy w plastry, podajemy.
Smacznego :)
widziałam u mamy w zeszycie ten przepis ale ani ja ani mama nie robiłyśmy tego. Wygląda pięknie muszę zrobić...;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsmaki dzieciństwa...:) w wykonaniu mojej babci to tzw. chatka baby jagi...
OdpowiedzUsuńDla mnie to też smak dzieciństwa. W środek dla urozmaicenia smaku daję jeszcze wiśnie z konfitury.
OdpowiedzUsuńA co z drugą polową, bo gdzieś zginęła...
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc nie wiem o jakim serze mówisz, nie spotkałam się z takim kiełbasowym... Może jakiś link do tego produktu, albo choć nazwa? Będę wdzięczna! Bardzo atrakcyjny przepis, wart wykorzystania w przyszłości. :-)
OdpowiedzUsuńo matko,jadłam go chyba 1000 lat temu,dziękuję za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńooo chatka Puchatka, smak dzieciństwa, obłędnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś często robiłam ten sernik..
OdpowiedzUsuńTeraz zmobilizował mnie syn (dorosły),który też pamiętał ten sernik jako ulubiony...
A twaróg w kiełbasce wygląda tak: http://a.pl/nabial/sery/sm-siedlce-twarog-tlusty-mielony-opakowanie albo tak: http://www.e-commerce.pl/OSM-Kosow-Lacki-Ser-Twarogowy-Poltlusty-Mielony,44063.html albo tak:
Wow ! Świetny jest ten sernik! Ma wygląd pierwsza klasa. Musi smakować przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
jak to w Iławie??? - swojsko brzmi :)
OdpowiedzUsuńu mnie nazywamy go "domkiem" i też jest od wieków w rodzinie :)
Uwielbiam ten sernik. U mnie w domu jest nazyway sernik domek, a do srodka dajemy koniecznie konfitury.
OdpowiedzUsuńTak, to ja zmobilizowałem - ciasto wszechczasów! :D Za klasycznym sernikiem nie przepadam, a ten mogę wciągać na kilogramy! :)
OdpowiedzUsuń