Przepis znaleziony tutaj.
Bułeczki malutkie, mięciutkie i pyszne. Anyż lekko wyczuwalny.
500 mąki
245 g zimnej wody
11 g suchych drożdży - dałam świeże
5 g soli
125 g cukru
30 g masła
10 g mleka w proszku
1 jajko
10 g anyżu
10 g ekstraktu z wanilii
2. Dobrze wyrobić ciasto. Dodać anyż, jeszcze raz wyrobić.
3. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. (Najlepiej miskę z ciastem umieścić w worku foliowym)
4. Podzielić ciasto na 24 kawałki. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze.
5. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu (przykryte ściereczką lub folią)
6. Naciąć bułeczki na krzyż, posmarować roztrzepanym jajkiem
7. Posypać dużą ilością cukru
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C 15-20 minut.
Smacznego :)
mam w kuchni pudełeczko anyżu
OdpowiedzUsuńkiedyś piekłam ciasteczka i tak został bez pomysłu na użycie
podobają mi się te bułeczki
Pyszne bułeczki! Właśnie je upiekłam i jestem nimi zachwycona:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń