Sernik pyszny, orzeźwiający, z leciutką kokosową pierzynką.
Mój wyszedł trochę ciężki - użyłam twarogu z "kiełbaski", który mocno osuszony.
SKŁADNIKI:
Na spód:
350 g ciasteczek degistive,
120 g rozpuszczonego masła.
Masa:
900 g serka kremowego (lekkiego, niskotłuszczowego),
150 g cukru pudru,
5 jajek,
125 ml soku z limonek (około 6 limonek),
skórka starta z 1 limonki.
Beza: 3 białka,
110 g cukru pudru,
40g wiórków kokosowych.
SPOSÓB WYKONANIA:
SPOSÓB WYKONANIA:
Ciastka rozdrobnić: zetrzeć na tarce lub zmiksować i wymieszać z masłem. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na dno tortownicy i dokładnie ugnieść. Na czas przygotowywania masy, tortownicę włożyć do lodówki. Ser wraz z cukrem utrzeć na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, a na końcu wlać sok z limonek. Wymieszać do połączenia składników. Przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160C przez około 45 - 55 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do przestudzenia. W tym czasie podkręcić temperaturę w piekarniku do 220C i przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie gęsta i szklista. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Przygotowaną bezę nakładać na sernik i rozsmarować spodem łyżki, aż do krawędzi formy. Beza ma pokryć całą masę serową i powinna mieć około 2cm grubości. Powierzchnię bezy można zrobić nierówną, z dolinami i górkami;-) Po wyłożeniu bezy ponownie wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 220C, na około 5 minut albo do czasu kiedy beza zacznie brązowieć. Wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać skórką z limonki.
Smacznego :)A rok temu na naszym blogu:
piękny serniczek, bardzo lubię kokosowe smaki więc by mi na pewno smakował...;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie prezentuje się w formie serca.
OdpowiedzUsuńNo, no jak romantycznie z tym serduszkiem;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;-)
Wygląda i pewnie smakuje wspaniale! Widziałam go już u Majany, i już wtedy miałam na niego ochotę, ale ten wpis to już "kropka nad i"!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Piekny serniczek upiekłaś!Prawda,ze jest pyszny? Mniam, aż slinka cieknie na widok Twojego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda pysznie! Bardzo mi sie podoba forma serduszka:)
OdpowiedzUsuńsernik jak marzenie... zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie ci się upiekł, ach..
OdpowiedzUsuńtakie serce sernikowe to jest coś!:)
dziękuję ...
OdpowiedzUsuńTo był jeden z lepszych serników, rzeczywiście :)