Przepis pochodzi trochę stąd i trochę stąd.
Wyszła pyszna i przypadkiem (zamiast słodkiej papryki dodałam ostrą) bardzo ostra potrawka rybno paprykowa.
Składniki:
- 1/2kg filetów z białej ryby - u mnie morszczuk
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki soku z cytryny albo z limonki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz - u mnie kolorowy
- oliwa
- 1 kubek posiekanej dymki albo 1 średnia cebula posiekana albo pokrojona w plasterki
- 1 czerwona papryka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 łyżka słodkiej papryki (węgierskiej)
- 1duży pęczek kolendry - dałam pęczek natki
- 200 ml mleka kokosowego
Rybę pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, obłożyć czosnkiem, polać sokiem z cytryny i odstawić.
W dużym płaskim naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć cebulę i zeszklić, dodać posiekaną paprykę, posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką, lekko poddusić, dodać natkę.
Dodać pomidory w zalewie, wymieszać.
Odłożyć połowę warzyw na talerz, ułożyć warstwę ryby, nakryć warzywami z talerza, polać mlekiem kokosowym, nakryć i gotować na maleńkim gazie 15-20 minut.
Podawać z ryżem albo bagietką.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz