Sernik powstał z potrzeby chwili - truskawki, które nie bardzo smakują same w sobie o tej porze roku...
Składniki:
Masa serowa:
1/2 kg twarogu wiaderkowego
200 g białej czekolady
50g cukru pudru
100g śmietanki kremówki
5 łyżeczek żelatyny
Warstwa mango:
galaretka brzoskwiniowa
1 dojrzały owoc mango
Warstwa truskawkowa:
500g truskawek obranych i pokrojonych
1 galaretka truskawkowa
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody do napęcznienia.
Czekoladę rozpuszczamy na parze ze śmietanką.
Do żelatyny dodajemy 1/4 szklanki wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy żelatynę do czekolady, mieszamy.
wystudzoną galaretkę brzoskwiniową miksujemy z obranym mango na mus.
Twaróg mieszamy z cukrem, miksujemy, powoli dodając masę czekoladową.
W formie do galaretek wlewamy warstwy w odwrotnej kolejności:
1. truskawki z galaretką
2. 1/2 masy serowej
3. mango z galaretką
4. 1/2 masy serowej
W tortownicy kolejność jest jak poniżej:
1. 1/2 masy serowej
2. mango z galaretką
3. 1/2 masy serowej
4. truskawki z galaretką
U mnie masy starczyło na formę galaretkową i miseczkę o objętości 1 litra.
Całość powinna zmieścić się w tortownicy 20 centymetrowej.
cudny!!!! ja się boję ze jakbym zrobiła to mi ładnie nie odejdzie od formy.... no ale kiedyś spróbuję..;)
OdpowiedzUsuńmam identyczną foremkę. Robię w niej również serniki. Twój przepis zapowiada się świetnie :) Muszę spróbować koniecznie . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBoski! Spróbuję przygotować, bo aż mi ślinka cieknie na sam widok!
OdpowiedzUsuńO, śliczny! I taki... idealny ;)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPiękny. Zjadłabym ten kawałek.
OdpowiedzUsuńnieziemsko idealny - mniam!
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek, mniam:)) Zjadłabym choć kawałeczek!:))
OdpowiedzUsuńHa a ja dziś w podobnych klimatach:
OdpowiedzUsuńhttp://kornikwkuchni.blogspot.com/2010/04/deser-jogurtowy-z-galaretka-i-owocami.html
Pozdrawiam!
Pieknie wyglada ten sernik. Podoba mi sie tez foremka, ona jest specjalnie do galaretek?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Tak, foremka jest specjalna, leżała sobie w kącie kilka lat, teraz ją odkurzyłam i używam...
OdpowiedzUsuńAle sernik wyjdzie też w zwykłej formie babkowej z kominkiem - może nawet będzie wyglądał lepiej ?
OdpowiedzUsuńCzy truskawki należy zmieszać z galaretką wcześniej czy po ostygnięciu ?
OdpowiedzUsuń