Ponieważ dzisiaj przypada ANZAC Day - konieczne było upieczenie ciasteczek ANZAC.
Przepis ze strony poświęconej
historii tego dnia.
1 kubek płatków owsianych
1 kubek mąki
1 kubek cukru
- dałam demerarę
3/4 kubka wiórków kokosowych
125g masła
2 łyżki golden syrup lub miodu
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka wrzacej wody
Wymieszać płatki, przesianą mąkę, cukier i wiórki.
Wymieszać masło i golden syrup, rozpuścić na patelni, cały czas mieszając delikatnie.
Wymieszać sodę z wrzątkiem, dodać do masła, wymieszać.
Na papierze do pieczenia łyżeczką układać porcje ciasta.
Piec 20 minut w temperaturze 150°C.
Zostawić do ostygnięcia na blasze.
Smacznego :)
Aaa, nawet nie wiedziałam, że dzisiaj Dzień Ciasteczek Anzac :(
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają super - tylko czy one są lekko twarde?
Jak ja lubię takie owsiane ciasteczka. Szybkie i pyszne, a do akcji przyłączam się z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńpełne pysznych płatków,lubię.
OdpowiedzUsuńCiasteczka są lekko twardawe i chrupiace :)
OdpowiedzUsuńNie zawierają jajek.
Widzę, że ostatnio robią istną furrorę.
OdpowiedzUsuńNie dziwię się.
Wcale a wcale.
Pozdrawiam! :)
wspaniałe się prezentują
OdpowiedzUsuńTe ciacha są wspaniałe! :))
OdpowiedzUsuńlubię ciastka z płatkami owsianymi, takich jeszcze nie jadłam, ale wyglądają pysznie, muszę sobie zapisać przepis.
OdpowiedzUsuń