Czekałam na kolejne zadanie w WPpG...
No i jest - pyszny chlebek pachnący kminkiem - do powtórzenia nie raz..
40% żytni z kminkiem
Zaczyn:
400g mąki żytniej razowej (lub średniej)
332g wody
20g (2 łyżki) zakwasu (żytniego razowego najlepiej)
Ciasto chlebowe:
600g mąki pszennej chlebowej wysokoglutenowej - użyłam zwykłej 650 wymieszanej z Manitobą (200g)
348g wody
2 1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka soli
12g świeżych drożdży lub 1 łyżka instant
plus cale ciasto zakwaszone minus 2 łyżki - dałam całość...
Zaczyn:
400g mąki żytniej razowej (lub średniej)
332g wody
20g (2 łyżki) zakwasu (żytniego razowego najlepiej)
Ciasto chlebowe:
600g mąki pszennej chlebowej wysokoglutenowej - użyłam zwykłej 650 wymieszanej z Manitobą (200g)
348g wody
2 1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka soli
12g świeżych drożdży lub 1 łyżka instant
plus cale ciasto zakwaszone minus 2 łyżki - dałam całość...
Składniki zakwasu wymieszać i zostawić na 14-16g w 21C.
Wymieszać dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok 3 min, sprawdzić hydratację i znów wyrabiać, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3-4 min. Ciasto jest gęste i lepkie.
Zostawić do wyrośnięcia 1 godz.
Podzielić i ukształtować dwa bochenki.
Zostawić znów do wyrośnięcia 50-60 min w 25-28C.
Naciąć i wsadzić do pieca (na kamień) 240C na 15 min, potem temp. obniżyć do 230C i piec kolejne 20-25 min.
Przepis oczywiście od Mistrza Hamelmana.
piękne jako bochenki ,a wnętrze to wręcz cudne
OdpowiedzUsuńo piękny! Joanno jaki miąższ!!!! Zazdrosna jestem bo mój zakwas ususzony jeszcze po przeprowadzce ale dzisiaj go zaktywuję w końcu!
OdpowiedzUsuńPozazdrościć!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że go nie zauważyłam wcześniej.
OdpowiedzUsuńNie miałam koncepcji, co upiec w weekend.
Piękny!
Piękne i smakowite bochenki! BArdzo mi się podobają:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Zrobiłam chlebek używajac do tego tylko drożdzy. Super wyszedł :) Zakwas nie jest do konca potrzebny
OdpowiedzUsuń