W ostatniej chwili znalazł się
ten przepis....
Chlebki wyszły miękkie, nieduże, w sam raz do święconki.
Składniki:
- 420 g mąki chlebowej ciemnej (2,5 szklanki)
- 60 ml ciepłego mleka (6 łyżek)
- 15 ml oliwy z oliwek (1,5 łyżki)
- 250 ml ciepłej wody (1 szklanka)
- 5 g cukru (2 łyżeczki)
- 5 g suszonych drożdży (1,2 łyżeczki)
- 5 g soli (1,5 łyżeczki)
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Do mleka wlać oliwę i wodę, dodać drożdże i cukier, dokładnie wymieszać. Mąkę wsypać do dużej misy, dodajmy sól i drobno pokrojony czosnek. Zamieszać i zrobić po środku dołek do którego wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić mikserem lub ręcznie. Ciasto powinno być lekko kleiste, ale nie może przyklejać się do miski ani do rąk (w razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki).
Czystą miskę natłuścić olejem i przełożyć do niej kulkę ciasta, lekko podsypać mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 50°C, uchyliłam drzwiczki kuchenki i zostawiłam ciasto na 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-7 równych części.
Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć i uformować zgrabną kuleczkę zawijając boki pod spód. Obtoczyć w białej mące i lekko rozpłaszczać dłonią, odłożyć i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia (na około 30-40 minut).
W tym czasie rozgrzać do 215°C, włożyć blachę na której będą piekły się chlebki. Przed włożeniem chlebków do piekarnika, można jeszcze raz je oprószyć mąką i naciąć ostrym nożem krzyżyki (ciasto powinno lekko się rozejść). Na blachę położyć papier do pieczenia, ułożyć na niej chlebki a na najniższym poziomie piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z 250 ml wody. Chlebki piec przez około 20 minut (aż się zarumienią). Po upieczeniu pieczywko przełożyć na kratkę, lekko wysunąć z piekarnika i studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
fajne takie wielkanocne chlebki , ja zrobiłam w kształcie bochenków z nacięciami jak w klasycznym chlebie z ciasta z dodatkiem ricotty , pięknie trzymały kształt i długo były świeże
OdpowiedzUsuńSliczne chlebki wielkanocne! :)
OdpowiedzUsuńMoje wyglądały jak bułeczki:) Pozdrawiam:)