Chleb znaleziony u Liski - długo czekał na swoją kolej...
Chleb żytni z melasą i czarnuszką.
Rye Sandwich Seigle
Źródło: Peter Reinhart, przepis lekko zmodyfikowany
Wieczorem:
Miska nr 1:
60 g mąki żytniej razowej (np 2000, użyłam mielonej w domu)
170 g mąki pszennej razowej (typ 1850, 2000)
1/2 łyżeczka soli
170 g mleka, mleka sojowego, mleka ryżowego (użyłam maślanki)
Wszystkie składniki dokładnie wyieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.
Miska nr 2:
70 g zakwasu żytniego
220 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
170 g wody o temp. pokojowej (najlepiej źródlanej)
Wszystkie składniki dokładnie wyieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.
Rano:
Wymieszać składniki z obu misek, dodać:
60 g mąki żytniej razowej (np. typ 2000)
1 łyżeczka soli
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
30 g melasy
30 g masła
2 łyżeczki czarnuszki
Wszystkie składniki połączyć. Ręcznie lub mikserem - to ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrastania na ok. 60 minut.
Następnie uformować bochenek lub przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi.
Ja piekłam swój chleb w prostokątnym garnku glinianym.
Posypać wierzch otrębami, odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypełnić formę.
Pieczenie:
Jeśli to bochenek lub pieczony w tradycyjnej formie, to piekarnik rozgrzewamy do 230 st C i wstawiamy chleb. Uprzednio należy wsypać na dno piekarnika 1/2 - 1 szklanki kostek lodu.
Piec 15 minut, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut - upieczony chleb, popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Pieczenie w garnku rzymskim: Wstawiamy chleb do zimnego piekarnika, nastawiamy temp 230 st C. Po ok. 30 minutach zmniejszamy ją do 210 st C i pieczemy jeszcze 30 minut.
Studzimy na kuchennej kratce (nie w formie).
Najlepszy jak ostygnie, również następnego dnia.
Rok temu pierwszy raz piekłam chleb na Dzień Chleba:
Śliczny chlebek i piekne zdjęcia Joasiu!:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńApetyczna skórka. Mniammmmm
och.
OdpowiedzUsuńnie wiem, co napisac.
cudowny!
melasa?czarnuszka , ja już jestem kupiona , taki chleb to jest pycha
OdpowiedzUsuńChlebek z melasą, świetnie wyląda! :)
OdpowiedzUsuńBez wątpienia doskonale smakuje. Uwielbiam chleb z dodatkiem czarnuszki!
OdpowiedzUsuńThis is a bread that meets my taste! Dziekujemy za udzial w World Bread Day.
OdpowiedzUsuń