Gospodynią kolejnej WP jest Ania z bloga Moja Mała Kuchnia..
Zaproponowała pyszne maślane bułeczki.
Miękkie maślane bułeczki
750 g mąki chlebowej345 g wody1 jajko (ok. 75 g)60 g masła (temp. pokojowa)45 g cukru38 g mleka w proszku15 g soli38 g świeżych drożdży
Mieszamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy - aż uzyskamy średnio rozwinięty gluten. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę.Dzielimy ciasto na 15 równych kawałków po ok. 90 g każdy (według J.H. na 12 - większych), formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiając niewielkie odstępy między sobą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia - aż podwoją objętość - ok. 45 minut.Przed pieczeniem smarujemy po wierzchu rozpuszczonym masłem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarowac mlekiem zamiast masła.Pieczemy w 200 C przez 15-18 minut - aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika ponownie smarujemy wierzch roztopionym masłem. Ja powiem szczerze już niczym ich nie smaruję, lubię gdy skórka jest nieco sztywniejsza.Bułki studzimy na kratce. Gotowe!
Rok temu na blogu:
Cudowne są! Piękne ,takie rumiane! Muszę je kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Co za widok! Piękny.
OdpowiedzUsuńTak bym sięgnęła po jedną...
cudne wprost!
OdpowiedzUsuńJakie cudne! Cieszę się, że tak ładnie się udały. Bardzo mi miło że się przyłączyłaś do pieczenia w tej WP. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepiękne. Moje też się tak posklejały. Pyszne są, prawda?
OdpowiedzUsuńniebywałe zdjęcie.
OdpowiedzUsuńbajeczne.
z rajskimi bułeczkami.
ależ ładnie rumiane.
OdpowiedzUsuńzjadłabym co najmniej dwie :)
OdpowiedzUsuńPiękne są,
OdpowiedzUsuńja upiekę je jutro- będą miłym akcentem w poniedziałkowy, ciężki dzień.
Buziaki
Odrywane bułeczki pamiętam z dziecinstwa. Maslane wlasnie. Mam do nich sentyment :)
OdpowiedzUsuń