W październiku gospodynią WC jest Pincake.
Zaproponowała 2 przepisy.
Czekoladowe ciasto buraczane jest pyszne, maksymalnie czekoladowe, gęste i wilgotne.
Przepis cytuję za gospodynią.
Czekoladowe ciasto buraczane
250 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g brązowego cukru
100 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach
250 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g brązowego cukru
100 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach
Na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
100 g kwaśnej śmietany
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
100 g kwaśnej śmietany
Wykonanie ciasta:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej po czym ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej po czym ostudzić.
Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy (22 cm) z dnem wyłożonym papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.
rok temu na blogu:
też mnie kusi to ciasto :)
OdpowiedzUsuńmmm... jakie pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńcałe szczęście, że buraków nie czuć w tym cieście intensywnie :) podoba mi się jego struktura
OdpowiedzUsuńTakie ciasto... Idealnie! Zdecydowanie w moim guście.
OdpowiedzUsuńtez mnie kusi, ale chyba bardziej te rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuję:) I zaczyna ostatnio królować na blogach ;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje.Na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńA ja się nie mogę za nie zabrać...
Wspaniale Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przyjęcie mojego zaproszenia:)
wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuń