Zobaczyłam zupę u Quinoamatorki, zapisałam, a teraz przedstawiam swoją wersję :)
Cytuję za autorką (z moimi zmianami):
Zupa kalafiorowo-brokułowa z czerwoną soczewicą i kaszą jaglaną
3-4 ziemniaki
3 litry bulionu wegetariańskiego (lub 3 litry wody + odpowiednia ilość koncentratu bulionu)
1 nieduży kalafior
3-4 ziemniaki
3 litry bulionu wegetariańskiego (lub 3 litry wody + odpowiednia ilość koncentratu bulionu)
1 nieduży kalafior
1 nieduży brokuł
4małe marchewki
pół szklanki czerwonej soczewicy
pół szklanki kaszy jaglanej
1 pokrojona w kostkę duża cebula
pół szklanki czerwonej soczewicy
pół szklanki kaszy jaglanej
1 pokrojona w kostkę duża cebula
1 pokrojona w drobną kostkę papryka
3 łyżki oleju
1 łyżka mieszanki przypraw curry (albo po pół łyżeczki zmielonych kurkumy, kozieradki, kolendry i kuminu)
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
duża szczypta asafetydy - nie miałam:(
100 ml mleka kokosowego lub szklanka mleka krowiego
po pół pęczka drobno posiekanych koperku i natki pietruszki (na zdjęciu widać tylko natkę)
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki zagotować w bulionie. Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą na sitku. Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem i wypłukać pod zimną wodą. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, dodać wraz z kaszą i soczewicą do ziemniaków i gotować na małym ogniu.
Tymczasem zezłocić na oleju cebulę i paprykę, dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez chwilę, cały czas mieszając, aż zapachną. Dodać do zupy zawartość patelni i gotować niezbyt długo - do momentu, aż wszystkie składniki będą ugotowane, lecz nadal jędrne. Spróbować i doprawić do smaku. Dodać mleko lub mleko kokosowe, natkę, koperek i wyłączyć gaz.
Smacznego :)
3 łyżki oleju
1 łyżka mieszanki przypraw curry (albo po pół łyżeczki zmielonych kurkumy, kozieradki, kolendry i kuminu)
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
duża szczypta asafetydy - nie miałam:(
100 ml mleka kokosowego lub szklanka mleka krowiego
po pół pęczka drobno posiekanych koperku i natki pietruszki (na zdjęciu widać tylko natkę)
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki zagotować w bulionie. Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą na sitku. Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem i wypłukać pod zimną wodą. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, dodać wraz z kaszą i soczewicą do ziemniaków i gotować na małym ogniu.
Tymczasem zezłocić na oleju cebulę i paprykę, dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez chwilę, cały czas mieszając, aż zapachną. Dodać do zupy zawartość patelni i gotować niezbyt długo - do momentu, aż wszystkie składniki będą ugotowane, lecz nadal jędrne. Spróbować i doprawić do smaku. Dodać mleko lub mleko kokosowe, natkę, koperek i wyłączyć gaz.
Smacznego :)
rok temu na blogu:
raju, jaka wspaniałą!
OdpowiedzUsuńidealna na chłody jesienne, mroźne dni i pluchę.
kiedy wracasz do domu, a tam czeka taka zupa...
pyszna domowa zupa!
OdpowiedzUsuńŚwietna wersja warzywnej zupy.Lubię jeść zupy,smakować każdy składnik.
OdpowiedzUsuńTwoja jest taka słoneczna.
super przepis, trochę bałam się smaku czy nie będzie za bardzo orientalny ale jest naprawdę cudowna
OdpowiedzUsuń