Jeszcze zaległości letnie...
Papryki zrobiła moja Mama na działce.
Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska - Potrawy z grilla".
Składniki:
5 dorodnych strąków zielonej papryki i strąk czerwonej - Mama użyła tylko żółtej i czerwonej
2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
około 30 sztuk wątróbek z drobiu
3 duże białe cebule
sól, pieprz, przyprawy według uznania
Umyte i wytarte do sucha strąki papryki kroimy wzdłuż na połowę, odrzucamy gniazda nasienne i białe włókna, środki oprószamy delikatnie solą i pieprzem, odstawiamy przykryte ściereczką w chłodne miejsce.
Paprykę czerwoną po umyciu i wytarciu do sucha dzielimy na połowę, odrzucamy gniazda nasienne i białe włókna, kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czerwoną paprykę, smażymy razem około 2 minut.
Warzywa odsuwamy na bok patelni, gdy trzeba, uzupełniamy tłuszcz i smażymy wątróbki pokrojone w cienkie paski, cały czas mieszając. Gdy się zrumienią, łączymy z warzywami, smażymy razem 1 minutę. Zestawiamy z ognia, łączymy z kaszą, doprawiamy do smaku.
Lekko przechłodzony farsz dzielimy na 10 części, nakładamy do wnętrza przygotowanych papryk, układamy na wysmarowanej obficie olejem grillowej tacce. W zależności od wielkości papryk pieczemy 25-35 minut. Podajemy, gdy paprykowe miseczki będą miękkie. Podajemy do nich zieloną sałatę oraz pieczywo.
Smacznego :)
rok temu na blogu:
Uwielbiam paprykę grillową, pieczoną, zapiekaną... Za smak, bo jak się zgriluje, to robi się mięciutka i wydobywa się jej paprykowy aromat.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł. z tą wątróbką.
OdpowiedzUsuńLubię papryczki pieczone, wspanialy zapach i smak:)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie... tylko gdzie ja teraz rozpalę grilla ? :)
OdpowiedzUsuńPolubiłam wątróbkę drobiową, bardzo fajne danie, niedawno jadłam podobnie robione gruszki z wątróbką, też pyszne były, ale bez kaszy, a szkoda, że na to nie wpadłam bo przydałoby się coś do pochłaniania soków. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń