Do tych ciastek przymierzałam się od dłuższego czasu.
W końcu upiekłam.
Ciasteczka w piekarniku rozlały się i połączyły.
Wyglądają tak sobie, ale smakują bardzo dobrze....
Są bardzo miękkie, trzeba je zjeść w ciągu 3-4 dni.
Przepis pochodzi z bloga my baking addiction:
Składniki
- 2 kubki mąki
- 1 ½ kubka płatków owsianych - NIE błyskawicznych
- 1 łyżeczka sody
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do pumkin pie - jadałam przyprawę do szarlotki, można też dodać przyprawę do piernika
- ½ łyżeczki soli
- 1 kostka masła
- 1 kubek jasnobrązowego cukru
- 1 kubek białego cukru
- 1 kubek pure z dyni
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 kubek posiekanej białej czekolady
- 1 kubek suszonych wiśni - ja dałam wiśnie kandyzowane i żurawinę
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem albo matą silikonową.
2. Wymieszać mąkę, płatki, sodę,cynamon, przyprawę i sól. Masło zmiksować z 2 rodzajami cukru.
3. Dodać dynię, jajko i ekstrakt z wanilii,dobrze zmiksować. Dodać mieszankę mąki i płatków, dokładnie wymieszać. Dodać białą czekoladę i owoce.
4. Ciasto wykładać łyżeczką na blachę.
5. Piec 12-14 minut albo do momentu, aź ciastka będą lekko brązowe.Ostudzić na kratce.
Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pudełku do 3 dni.
Smacznego :)rok temu na blogu:
z dynią bardzo chciałabym spróbować takich ciasteczek
OdpowiedzUsuńDynia, biała czekolada, i to jeszcze z żurawiną i wiśniami?? Tyle dobrego w jednym ciastku.. Muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńwidzę, że też zrobiły niespodziankę, łącząc się w jedno xd
OdpowiedzUsuńale podoba mi się to połączenie smaków. m...aromat zniewalający!
zapraszam do akcji:
http://durszlak.pl/akcje/ciasteczkowy-potwor
Ależ bogactwo składników! Pycha. ;)
OdpowiedzUsuń