Pyszna mięsna zapiekanka w greckim stylu.
Składniki:
4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 bakłażany
Masa mięsna:
1 kg mięsa mielonego
500 g passaty pomidorowej
2 cebule
świeże zioła - tymianek, bazylia,oregano
sól, pieprz
oliwa
Beszamel:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 żółtko
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, cukier
gałka muszkatałowa
200g sera
Bakłażan pokroić w grube plastry, zgrillować na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, osuszyć ściereczką.
Ziemniaki pokroić w plastry.
Cebulę przysmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać mięso mielone, przesmażyć, dodać passatę, zioła, sól i pieprz, dusić pod przykryciem około pół godziny.
W tym czasie przygotować beszamel.
W garnuszku rozgrzać masło, podsypać mąką, dolewać po trochu mleko, cały czas roztrzepując, żeby nie było grudek. Zdjąć z ognia, dodać żółtko, wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić cytryną, solą, pieprzem, cukrem i gałką.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki wyłożyć masę mięsną. Na wierzchu poukładać grillowane bakłażany, polać beszamelem, posypać startym serem.
Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)
Rok temu na blogu:
Uwielbiam musakę! Robię tylko jej wersję wegetariańską, na co niektórzy moi greccy znajomi się krzywią, że jak musaka, to musi byc z mięsem, ale ja mięsa nie jem, to jaką mam robić? ;) Uwielbiam musakę szczególnie za bakłażany, które, jesli tylko mieszkałabym w ciepłym kimacie, jadłabym przez cały rok z zamiłowaniem.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to danie.
OdpowiedzUsuńjakkolwiek by ono nie wyglądało (czasem mi nie wychodzi), zawsze smakuje niebywale xd
Joasiu, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, dorwałabym się do niej z moim talerzykiem i widelcem :)
pozdrawiam serdecznie!
dzięki Tobie, chyba szybciej ją zrobię :)
OdpowiedzUsuńO tak, to jest pyszne!:)
OdpowiedzUsuńJoanno! Wygląda wspaniale - niezwykle apetyczne zdjęcia! Tak dawno nie jadłam - może coś jeszcze zostało?:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Pyszne!To uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńmam pytanko:) czy obieram baklazany ze skory? i jak poradzic sobie bez patelni grillowej??nie posiadam. dziekuje:)
OdpowiedzUsuńBakłażanów nie obieramy.
OdpowiedzUsuńProblem z bakłażanem jest taki, że bardzo chłonie tłuszcz.
Dlatego najlepiej jest usmażyć je na patelni grillowej - będą trochę mniej tłuste.
Jeżeli nie ma takiej patelni - można je obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy na zwykłej patelni, potem dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym :)
bardzo dziekuje!!
OdpowiedzUsuńpowracam:)
OdpowiedzUsuńMusaka poprzednio zrobiona byla cudna, zgaduje, ze teraz bedzie jeszcze lepsza, jako, ze zaopatrzylam sie w patelke:) w prezencie dostalam o dziwo hehe
dzis znow pichce Twoja musake, i raz jescze dziekuje:)
Cieszę się :))
OdpowiedzUsuń